Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ba Ukrainas president om å undersøke Biden

Trump spurte om etterforskningen av Joe Bidens sønn og ba ham undersøke Joe Biden selv i samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelynskyj.

OFFENTLIGGJORT: Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, er offentliggjort. Skjermdump: Det hvite hus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Utskriften av samtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er offentliggjort. Den viser at Trump spurte om etterforskningen av Joe Bidens sønn og ber presidenten om å undersøke Joe Biden.

Han inviterer også Zelenskyj til å samarbeide med USAs justisminister.

Trump anklages for å ha holdt tilbake 3,6 milliarder kroner i bistandsmidler til Ukraina for å presse Zelenskyj til å etterforske sønnen til Joe Biden, favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat ved valget neste år.

I utskriften nevnes ikke militærhjelpen eksplisitt. Det gjør imidlertid Biden.

- Høres fælt ut

«Det er mye prat om Bidens sønn, og at han stoppet etterforskningen. Mange vil ha svar på det, så hvis du kan finne ut av det med justisministeren, hadde det vært flott. Biden gikk rundt og skrøt av at han stoppet etterforskningen, så hvis du kan kikke på det ... Det høres fælt ut,» sier Trump i telefonsamtalen tatt 25. juli i år.

Les hele utskriften her.

Samtalen er gjort etter at Trump hadde stoppet transaksjonen til Ukraina.

RIKSRETT: 25. juli i år hadde Donald Trump en etter sigende helt spesiell telefonsamtale. Det kan være den utløsende årsaken til at presidenten blir stilt for riksrett. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

I utskriften ber altså Trump Ukrainas president om å etterforske hvorvidt tidligere visepresident Joe Biden stoppet etterforskningen av det korrupsjonsanklagede ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, der hans sønn Hunter satt i styret.

Ber om tjeneste

I samtalen sier også Trump at hans daværende personlige advokat Rudy Guiliani og justisminister William Barr skal ta kontakt med den ukrainske presidenten. Flere tolker dette som at Trump sier at Ukrainas president kan samarbeide med Guiliani og Barr for å undersøke Biden.

SLIPPER SAMTALE: Det hvite hus har publisert utskriften av samtalen mellom Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj.
SLIPPER SAMTALE: Det hvite hus har publisert utskriften av samtalen mellom Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj. Vis mer

Nyhetsbyrået AP skriver at det kan skape problemer for Trump at han blander inn justisministeren, fordi det viser at han vil involvere amerikanske myndigheter i en partipolitisk sak.

President Zolenskyj takker USA og Trump for deres forsvarsstøtte, hvorpå Trump svarer:

«Jeg vil likevel at dere skal gjøre oss en tjeneste fordi landet vårt har vært gjennom mye og Ukraina vet mye om det», sier Trump.

- Ikke noe press

I presidentens første kommentar etter at utskriften av samtalen ble publisert onsdag ettermiddag, sier han:

- Det var ikke noe press overhodet. Dere tegnet et bilde av samtalen som en samtale fra helvete. Det viser seg å være en «nothingcall», sier Trump.

Videre gikk presidenten til angrep på «fake news» og «korrupte journalister» i sitt svar.

Det hvite hus understreker at utskriften av telefonsamtalen ikke er ordrett, men at den er basert på notater og hukommelse fra etterretningsansatte som er trent opp til å høre og memoere samtalen i skriftlig form mens den foregår.

RIKSRETT: Aldri før har en amerikansk president blitt fjernet fra makten, og kun to andre er blitt stilt for riksrett. Dette blir prosessen videre for den tidligere realitystjernen, som risikerer å ikke få stilt til gjenvalg. Video: AP/CNN/NTB Scanpix Vis mer

Trump har selv omtalt samtalen som «perfekt» og nekter for at han har gjort noe galt.

Varslet

Ifølge Washington Post skal etterretningsansatte ha varslet om samtalen til Justisdepartementet som en mulig kriminell handling om kampanjefinansiering. Påtaleadvokater i Justisdepartementet skal i forrige uke ha konkludert med at det ikke var kriminelt.

Etter samtalen varslet en ansatt i den amerikanske etterretningen om samtalen. Vedkommende slo alarm og mente innholdet i samtalen var så alvorlig at han varslet videre til etterretningens ombudsmann - etatens vaktbikkje.

Først i forrige uke ble varslersaken kjent, og deretter avslørte Washington Post at Trump i samtalen skal ha forsøkt å presse Zelenskyj til å etterforske sønnen til sin politiske rival Joe Biden.

Riksrettsprosess

Men da Kongressen ba om svar fra ombudsmannen, hadde Trump-administrasjonen iført ham munnkurv.

Nettopp dette førte til at ordstyreren i Representantenes hus, Nancy Pelosi, i går opplyste om at Demokratene nå vil ta formelle skritt for å åpne en riksrettssak mot Trump.

- Jeg kan si med autoritet at Trump-administrasjonen underminerer nasjonal sikkerhet, etterretningen og lovverket om varslere, sa Pelosi.

Hun mener Trump-administrasjonen brøt loven da de nektet å la ombudsmannen for USAs etterretning å overlevere informasjon varslersaken om Donald Trump til Kongressen.

Det er munnkurven Kongressen ved Nancy Pelosi mener er ulovlig.

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani bekreftet fredag overfor CNN at han har oppfordret Ukraina til å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter Biden.

- Selvsagt har jeg det, sa Guiliani

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling