Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baard (54) tente julestjerna. Da sluttet DAB-radioen å virke

Umulig si hvor mange som må velge mellom julelys og DAB-radio.

VIRKER IKKE: Baard Amundsen ble svært overrasket da radioen sluttet å virke. Det hele viste seg å være julestjernas skyld. Foto: Monica Kvaale / privat
VIRKER IKKE: Baard Amundsen ble svært overrasket da radioen sluttet å virke. Det hele viste seg å være julestjernas skyld. Foto: Monica Kvaale / privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Baard Amundsen (54) og kona pyntet til jul denne uka, kom de over en uventet utfordring.

I det de hang opp og skrudde på en lysende julestjerne i vinduet, sluttet DAB-radioen å virke.

- Jeg gikk gjennom det som var av innstillinger, men fikk den ikke til å virke. Jeg tok radioen med på jobb for å ta den med til butikken og reklamere på den, sier Amundsen til Dagbladet.

Amundsen forteller at han prøvde å skru på radioen igjen på jobb, og at den da virket.

- Jeg kontaktet NRK og fikk spørsmål om jeg hadde mye LED-lys hjemme. Jeg hadde jo akkurat pyntet til jul og i julestjerna er det LED-lys, sier Amundsen.

Radio eller julepynt?

NRK har mistet hver femte daglige radiolytter siden slukkingen av FM-startet, og denne uka ble de siste FM-senderne til de nasjonale radiokanalene skrudd av. Nå er det altså bare mulig å høre dem digitalt. En undersøkelse Ipsos har gjennomført for Dagbladet, sier 56 prosent at de er misfornøyd med omleggingen til DAB.

Omlegginen til DAB har skapt stor debatt og Oslo-radioen, Radio Metro, nektet å skru av sine FM-sendinger. Etter trusler om bøter snudde kanalen.

- Svaret fra NRK var at LED-lys gjerne kan slå ut DAB-signalet. Vi har altså innført et radiosystem som gjør at man ikke kan pynte til jul, sier Amundsen.

Så nå må ekteparet på Røa i Oslo velge - radio eller lysende julestjerne.

- Det får bli radio om morgenen og julestjerne om kvelden, sier Aamundsen.

Kjent problematikk

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier til Dagbladet at dette er en kjent problematikk. De viser til hjemmesiden sikkerhverdag.no, hvor fenomenet forklares:

Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) handler om elektrisk utstyrs evne til å brukes samtidig uten å bli forstyrret av hverandre. Kort forklart vil produkter med lav grad av EMC bety mer forstyrrelser enn det vil for produkter med høy grad av EMC.

Som eksempel på slike forstyrrelser, nevnes DAB-radioer som faller ut når LED-lys tennes, eller lys som begynner å blinke når den automatiske strømmåleren sender avlesning.

Slår ikke ut FM

- Er dette også et problem med FM-radioer?

- FM-radioer kan også rammes av denne typen forstyrrelser, men vil da oppleves som støy. DAB er et digitalt signal som enten virker eller ikke virker, så derfor faller det ut om støyen blir for sterk, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for Næringsliv, produkter og farlige stoffer i DSB.

NRK skriver i en e-post til Dagbladet at de er kjent med at noen LED-produkter kan forårsake støy som kan påvirke elektroniske produkter.

- Støyen kommer ikke fra lyspærene i seg selv, men elektroniske omformere i apparaturen som regulerer strømbruken. Vi får ikke mange henvendelser om dette, skriver Bjarne Andre Myklebust, distribusjonssjef i NRK i e-posten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!