Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Baardsen var min nærmeste venn

Riise forsvarte familien sin i retten. Full isfront mellom han og Baardsen.

OMSVERMET: Et stort presseoppbud da John Arne Riise ankom rettssalen i Stavanger i dag. Men også fansen var på plass og Riise tok seg tid til å skrive autografer på vei inn. Foto: Erling Hægeland
OMSVERMET: Et stort presseoppbud da John Arne Riise ankom rettssalen i Stavanger i dag. Men også fansen var på plass og Riise tok seg tid til å skrive autografer på vei inn. Foto: Erling Hægeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): - Ingen har noe med hvor mye penger jeg har gitt til min familie, sa Roma-proff John Arne Riise så fort han fikk sjansen i Stavanger tingrett rett etter klokka 0900 i dag.

John Arne Riise ankom Stavanger tingrett uten å veksle et ord med sin tidligere rådgiver, agent og venn - Einar Baardsen. De to unngikk hverandre og vekslet ikke blikk før retten ble satt.

For aktor var det noe overraskende at Riise begynte å snakke om egen familie på spørsmål om sitt forhold til Einar Baardsen.

Baardsen er blant annet tiltalt for økonomisk bedrageri av Riise.

- Baardsen var vitne til kontrakten
John Arnes mor Berit Riise skrev en personlig kontrakt med sønnen da han ble proff i Liverpool. Avtalen sikret henne 15 prosent av sønnens fremtidige inntekter. På det meste skal hun ha overført 125 000 i måneden.

- Kontrakten mellom meg og mamma, velger jeg å si noe om. At Baardsen hadde lagt seg da den ble skrevet, er bare løgn. Baardsen var vårt vitne da kontrakten ble skrevet, sa Riise i retten.

En forklaring rundt Riise-familiens pengebruk var ikke blant det aktor så for seg at Riise skulle forklare seg om, ettersom det ikke vedrører siktelsen mot Einar Baardsen. Men Riise mener Baardsen har fart med løgn rundt familien og vil ha sagt sitt.

- Jeg visste ikke hvordan kontrakten skulle skrives. Derfor fikk jeg hjelp av Baardsen til formuleringene.

Baardsen har tidligere hevdet avtalen med Berit Riise ble skrevet bak hans rygg.

Den lukrative avtalen mellom mor og sønn ble signert «Kongen».

- At jeg signerte med «Kongen», er et symbol på stemningen vi var i, sa Riise.

- Sak mellom meg og familien
Avtalen har senere gitt Berit Riise løpende inntekter av sin sønn. Berit Riise vitner i morgen.

- Dette er beløp jeg har gitt til min familie. Hvorfor skal jeg ikke det, gi noe tilbake. Det er sak mellom meg og min familie hvor mye jeg ønsker å gi, sa Riise.

Aktor måtte så be Riise konsentrere seg om Einar Baardsen.

I RETTEN: Advokat John Christian Elden (t.v.) og Einar Baardsen i Stavanger tingrett. Ifølge tiltalebeslutningen forledet Baardsen fotballspilleren John Arne Riise til å overføre ca 12 millioner kroner til sin private konto i SR-Bank. Foto: Erling Hægeland
I RETTEN: Advokat John Christian Elden (t.v.) og Einar Baardsen i Stavanger tingrett. Ifølge tiltalebeslutningen forledet Baardsen fotballspilleren John Arne Riise til å overføre ca 12 millioner kroner til sin private konto i SR-Bank. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Baardsen var min nærmeste venn, samtelepartner og rådgiver. Han var alt, sa Riise.

 - Jeg har aldri hatt noe kurs i økonomi, det har bare vært fotball. Det viste seg etter hvert å bli mye papirer, noe som skulle vise seg å bli katastrofalt for min økonomiske situasjon, sa Riise.

Baardsens evner viste seg ifølge Riise etter hvert å sitte mer i ord enn handling.

- Han var flinkest til å snakke. Baardsen fikk meg til å tro på ting.  Jeg spilte bra på klubblaget og hadde et veldig bra liv. Det skulle snu seg etter hvert, sa Riise.

- Jeg stolte på Einar
I likhet med tidligere politiavhør, sliter Riise med å huske i retten. Aktor legger nå fram bilag for bilag for Riise, og avtale for avtale.
- Jeg husker ikke, svarer Riise.

Han forklarer i retten at det var slik Baardsen og han jobbet.
- Jeg stolte på Einar, sier Riise.

Det er ikke små summer det er snakk. Millionene har flydd fort ut av John Arnes konto. Spørsmålet i retten er hvorvidt Baardsen lurte en ung og naiv Riise, på kriminelt vis.
-
 Dette er ting som ligger langt tid tilbake. Dette er en ting jeg ønsker å glemme, stryke vekk fra min hukommelse, sier Riise.

Det mest påfallende er at avtalen Baardsen er tiltalt for å ha forfalsket underskriften på, er ett av få dokumenter Riise drar kjensel på. Dette gjelder en låneavtale på 12 millioner kroner knyttet til Viste hotell.
- Jeg har sett den, bekrefter Riise.
Men om han undertegnet husker han ikke.
- Men jeg gjorde som regel det. Einar hadde alltid en god forklaring.

Tiltalt for bedrageri
John Arne Riise er et nøkkelvitne for påtalemyndigheten når han forklarer seg i Stavanger tingrett i dag. Hans tidligere agent og rådgiver Einar Baardsen er tiltalt for grovt bedrageri, grovt underslag og for å ha lurt Riise for opp mot 37 millioner kroner.

I politiavhøret med Riise i mars 2007 ga han en svært mangelfull forklaring og måtte gang på gang innrømme at han var usikker på hva som hadde skjedd i forbindelse med en rekke pengetransaksjoner.

Landslagsspillerens nåværende rådgiver, John H. Nordbrekken, hevder Roma-proffen kan ha tapt over 30 millioner kroner grunnet samarbeidet med Einar Baardsen. Selv om Riise skal ha tjent 25 millioner kroner i året som proff i Liverpool var han i 2007 tynget av gjelde og måtte ha hjelp for å rydde opp i sin økonomi.

Baardsen har i retten hevdet han kan dokumentere et rettmessig krav på millionene han er tiltalt for å ha lurt til seg fra fotballspilleren.

Dagbladet.no er tilstede og følger rettssaken i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media