Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baasland dømt til fire års fengsel

Høyere enn aktors påstand. - Vedvarende kriminell aktivitet som har rammet en større krets av personer, mener dommeren.

HØYERE ENN AKTORS PSÅTAND: Hovedetterforsker Kjell Berg (tv) og aktor Knut Horn ba om tre og et halvt års fengsel.
HØYERE ENN AKTORS PSÅTAND: Hovedetterforsker Kjell Berg (tv) og aktor Knut Horn ba om tre og et halvt års fengsel. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Bjarte Baasland er i Oslo tingrett dømt til fire års ubetinget fengsel for grovt bedrageri.  Han dømmes også til å betale over 26,6 millioner kroner i erstatning til Cecilie Nustad, som ga Baasland lån for denne summen under falske forutsetninger.

«Begge bedragerier har foregått over et lengre tidsrom, hvilket må anses som skjerpende», skriver tingrettsdommer Carl-Hugo Lund,

Han vektlegger at det totalt var 66 millioner kroner som forsvant i casinospill på nettet, selv om bare en drøy tredel av dette beløpet er en del av bedragerisiktelsen.

«Selv om siktelsen «bare» gjelder ca. NOK 27,6 millioner,  er det åpenbart at hans handlinger også har rammet andre uten at dette har medført anmeldelser eller siktelse. Dette viser at det faktisk sett er slik at siktede gjennom flere år har utvist en vedvarende kriminell aktivitet som har rammet en større krets av personer. Dette er selvsagt en skjerpende omstendighet», mener dommeren.


Han peker også på presset siktede la på foreldrene sine.

«Etter rettens syn er dette en skjerpende omstendighet, også ved at hans fortielser og uriktige opplysninger har påført foreldrene betydelige problemer av helsemessig og økonomisk art», heter det i dommen

Dommen gir et halvt år høyere straff enn aktors påstand i går, på tre og et halvt års fengsel.

- Dommeren har ment at det ut fra omstendighetene skal gis noe mindre strafferabatt for tilståelsen, mens han er noenlunde på linje med mitt utgangspunkt for straffenivået og ikke har lagt særlig vekt på spilleavhengigheten, sier aktor Knut Horn til Dagbladet i ettermiddag.

35-åringen er dømt for to forhold, der bedrageriet av Selvaag-arvingen Cecilie Nustad for 26,6 millioner kroner er det desidert største. Beløpet var et lån som ble formidlet til ham via moren Bodhild Baasland. Pengene ble spilt bort på internett i hemmelighet, og lånet ble misligholdt.

«[Det er skjerpende at] bedrageriene er gjennomført ved at det gjennom lengre tid er gitt bevisste uriktige muntlige og skriftlige opplysninger fra siktede til de personer han har fått låne penger fra , og at det ved flere anledninger er slik at siktede har produsert falske e-poster med ikke-eksisterende avsendere for å føre långivere bak lyset», heter det i dommen.

Det andre tiltalepunktet gjaldt underslag av annonsepenger, i alt 950 000 kroner, fra Valgavisen AS. Tingretten mener underslaget framstår som planlagt.

«Han forklarte at han på et gitt tidspunkt ikke så andre muligheter for å betale gjeld og få penger til livsopphold enn å bruke av de pengene han hadde fått inn fra annonsører. Å gjennomføre dette ble enklere for ham ved at han i forkant hadde brukt sitt eget kontonummer på fakturaene. Allerede dette tilsier en streng straff, ikke minst fordi han brøt all den tillit disse annonsørene hadde til at dette var et helt ut seriøst prosjekt», heter det i dommen.

Dagbladet kommer med mer.

ENORM SPILLEGJELD: Dagbladet 11. september 2008.
ENORM SPILLEGJELD: Dagbladet 11. september 2008. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media