Baasland-rettssaken går for åpne dører

Biskop-sønnen ville ha den lukket.

FIKK IKKE LUKKEDE DØRER: Bjarte Baasland må møte i retten. Foto: Rolf Aagaard
FIKK IKKE LUKKEDE DØRER: Bjarte Baasland må møte i retten. Foto: Rolf AagaardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 17. juni må Bjarte Baasland, sønn av Ernst Baasland, tidligere biskop i Stavanger, møte i Oslo tingrett.

Han har erkjent grove bedragerier for 26,6 millioner mot Selvaag-arving Cecilie Nustad og 950 000 kroner mot flere politiske partier, organisasjoner og departementer.

Baasland ønsket at saken skulle gå for lukkede dører.

Men nå har Oslo tingrett besluttet at saken vil gå for åpne dører, og at pressen og allmenheten vil få følge saken.

- Straffesaken gjelder betydelige økonomiske verdier, og etter rettens oppfatning tilsier ikke sakens art at dørene lukkes under rettens behandling, heter det i kjennelsen fra tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten.

- Ville vakt offentlighetens interesse
Avgjørelsen er blant annet begrunnet i at det allerede har vært stor medieinteresse under etterforskningen, og at siktedes identitet er kjent.

- Retten ser ikke bort fra at siktedes familieforhold har begrunnet noe av medieinteressen, men vil bemerke at sakens karakter i seg selv mest sannsynlig ville vakt offentlighetens interesse også uten siktedes familieforhold, skriver dommeren.

35-åringens foreldre, Bodhild Baasland og Stavanger-biskop Ernst Baasland, er slått personlig konkurs på grunn av sønnens bedrageri, etter at de kausjonerte for lånene som ble gitt til sønnen.

Dommeren skriver at hun har forståelse for at medieomtalen under etterforskningen har vært belastende og at straffesaken i retten i offentlighet vil kunne være en belastning både for siktede og hans familie, men at dette ikke er så tungtveiende at kontroll- og demokratihensynet må vike.

Slipper straff for 40 millioner

Tingretten åpner for at deler av saken kan bli behandlet for lukkede dører, for eksempel opplysninger om siktedes helse eller familieforhold.

Biskopsønnen har innrømmet at han personlig lurte Cecilie Nustad, ei venninne av moren, til å satse penger på Tsjekkia-prosjektet gjennom et lån gitt direkte til ham.

Samtidig ser han ut til å slippe straff for 40 millioner kroner som han hovedsakelig fikk skaffet til veie av moren, Bodhild Baasland.