TAPTE CA. 60 MILL: Bedrageridømte Bjarte Baasland. 
Foto:  Berit Roald / Scanpix
TAPTE CA. 60 MILL: Bedrageridømte Bjarte Baasland. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Baasland-saken til Høyesterett

Tapte rundt 60 mill. i regi av spillselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Bedrageridømte Bjarte Baasland erstatningskrav mot spilleselskapet Centrebet skal prøves i Høyesterett, opplyser Høyesterett i en pressemelding.

Bakgrunnen for kravet er at Baasland tapte rundt 60 millioner kroner på nettspill i regi av det australske spilleselskapet, som ikke er registrert i det norske foretaksregisteret.

Et kritisk spørsmål har vært om saken har tilstrekkelig tilknytning til Norge at den kan prøves for norsk rett.

- Glade - Den har så mange tilknytningspunkter til Norge at jeg blir overrasket om Høyesterett opprettholder kjennelsen i tingretten og lagmannsretten, som avviste den, sier Baaslands advokat, Hege Birkeland Ersdal i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, til Dagbladet.

- Vi er glade for at den er blitt henvist til behandling i Høyesterett. Dette er et prinsipielt uavklart rettslig tema i Norge, sier Birkeland Ersdal.

Selskapet har norsk markedsføring, nettside, kundebehandlere, kundeservice samt norsk markeds- og pressesjef. I tillegg hadde Baasland norsk kundeprofil og spilte i norske kroner, som han lånte fra norske lånegivere, heter det i anken.

- Saksforholdet har tilstrekkelig tilknytning til Norge, og norske domstoler har derfor kompetanse til å behandle saken, konstateres det.

- Må nektes fremmet I tilsvaret la Centrebet ned påstand om at saken må nektes fremmet, og at lagmannsrettens lovanvendelse er riktig.

- Høyesterett sier bare at de ikke vil avgjøre på bakgrunn av skriftlig materiale, men ønsker at den skal prosederes i såkalt avdeling med fem dommere. De vil bare bli opplyst best mulig, sier Centrebets advokat John S. Gulbrandsen til Dagbladet.

«Centrebet er et australsk selskap som ikke er registrert i det norske foretaksregisteret. En eventuell skadevoldende handling er begått i Australia. Baasland var på de tidspunkter tapene ble pådratt bosatt i Tyskland og Tsjekkia, og skaden har hatt sin umiddelbare virkning der,» heter det i tilsvaret.

Saken er tidligere nektet fremmet av både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.