Russlands invasjon av Ukraina

«Babusjka Z»: -Ville ikke bli berømt

Kvinnen som ble et russisk propagandaikon forteller sin versjon av saken.

«BABUSJKA Z»: Kvinnen som ble et russisk propagandaikon forteller nå sin versjon av saken. Vis mer
Publisert

Siden begynnelsen av april har Kreml-propaganda feiret «bestemor Anya», en eldre ukrainsk kvinne som vifter med et rødt sovjetisk flagg, som et russisk propagandasymbol på invasjonen av Ukraina.

Dette skjedde etter at en video av hennes møte med ukrainske soldater gikk viralt.

Kvinnen har blitt kjent under kallenavnet «Babusjka Z» som betyr «bestemor» på russisk. «Z» refererer til symbolet som ofte ble brukt av russiske styrker under krigen.

Bare en bondekvinne

Det var BBC som sporet opp kvinnen for å prøve å fastslå sannheten bak hendelsen. «Babusjka Z» sitt virkelige navn er Anna Ivanovna, en 69 år gammel kvinne fra Velyka Danylivka. I landsbyen nær Kharkiv bor hun sammen med mannen sin, hunder, katter og kaniner.

Bildene av Ivanovna har blitt spredt over hele Russland.

- Jeg tror ikke de skal glorifisere meg. Jeg er bare en bondekvinne. Jeg forstår ikke hvorfor jeg har blitt en kjendis, sier hun til BBC.

Kvinnen ble overveldet da BBC viste henne bildene av hennes nyvunne berømmelse.

- Jeg har aldri sett noe av det, sier hun.

Spredt over hele Russland

Videoen viser kvinnen gå mot to ukrainske soldater som holder et rødt sovjetisk flagg. Soldatene sier at de kom for å hjelpe, samt tilby henne en pose mat. Så tar de flagget av henne, kaster det på bakken og stempler det.

Ivanovna svarer med å gi tilbake maten og utbryter «Foreldrene mine døde for det flagget i andre verdenskrig».

I løpet av få uker har kvinnen blitt udødeliggjort på veggmalerier, postkort, plakater og skulpturer. Bildene har også blitt spredt på nettet, og for Kreml var dette gull. De var ikke sene med å utnytte symbolikken. De så sjansen til å vise en ukrainsk kvinne som opphøyer Sovjetunionen og ser på russiske soldater som befriere.

En stor misforståelse

Imidlertid ser det ikke ut til at det glorifiserte bildet av Anna Ivanovna virkelig kan forbindes med virkeligheten. Ifølge hovedpersonen selv er det hele en misforståelse. Hun forteller BBC at hun ikke støtter krigen.

- Hvordan kan jeg støtte at folket mitt dør? Mine barnebarn og oldebarn ble tvunget til å reise til Polen. Vi lever i frykt og terror, sier Ivanovna.

Ifølge Meduza hevder kvinnen at hun forvekslet de to ukrainske soldatene med russiske soldater. Hun sier at hun hørte de prate russisk, antok at de var russiske tropper og viste dem sitt «russiske tegn» som er det sovjetiske flagget.

- Jeg var bare glad for at russere ville komme og ikke slåss med oss. Jeg var glad for at vi skulle slå oss sammen igjen, sier hun.

RUSSLAND REAGERER: Flere Russiske medier hevder Polens poengannonsør gjorde en nazihilsen under Eurovision. Dette blir blankt avvist av en ekspert på russisk propaganda. Video: Eurovision. Vis mer

Ifølge kvinnen selv la hun ingen politisk undertekst inn i handlingen sin. Det røde flagget er ikke flagget til Sovjetunionen og heller ikke Russland sitt. Det står for «kjærlighet og lykke i hver familie, i hver by og i hver republikk. Ikke for blodsutgytelse. Og den som sier noe annet, tar feil», sier Ivanovna.

Anses som en forræder

Nå frykter kvinnen for sin egen sikkerhet. Innbyggerne i den lille landsbyen har utstøtt henne fordi de oppfatter henne som prorussisk.

- Jeg er ikke glad for at dette har gjort meg berømt. I Ukraina anser de meg nå som en forræder, sier hun til BBC.

De ukrainske soldatene som møtte Ivanovna sier at de seinere ble venner. Førsteløytnant Viktor Kostenko, soldaten som trampet på Ivanovnas flagg, erkjenner at videoen endte i en dramatisk scene, melder Meduza.

I virkeligheten var situasjonen mindre intens: det oppsto en liten krangel mellom soldatene og kvinnen, og deretter dro de.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer