Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baby (11 md.) fikk bare brystmelk - døde

Nå er veganforeldrene tiltalt for omsorgssvikt.

Illustrasjonsfoto: NTB/SCANPIX
Illustrasjonsfoto: NTB/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et fransk foreldrepar står tiltalt for omsorgssvikt med døden til følge etter at babyen deres døde 11 måneder gammel. Dødsårsaken var underernæring, etter at den lille jenta utelukkende ble matet med morens brystmelk, skriver nyhetsbyrået AFP.

Sergine og Joel Le Moaligou fra Saint-Maulvis i Nord-Frankrike er begge veganer (vegetarianere som utelukkende spiser plantekost, red.anm.). Det medfører at de også utelukker egg og kumelk fra kostholdet - og dermed fikk lille Louise utelukkende morsmelk fra fødselen av.

Blek og tynn Ekteparet ringte AMK-sentralen fordi Louise virket livløs; da ambulansen kom fram, var hun allerede død.

Ambulansepersonellet fant det besynderlig at babyen var blek og tynn - bare 5,7 kilo - og varslet politiet. Obduksjonen viste at Louise manglet vitamin A og B12. Dette kan føre til svekket immunforsvar, og være forårsaket av et ubalansert kosthold. Dette ble umiddelbart koblet til morens kosthold.

Foreldrene ble veganer etter å ha sett et program om kyr som fraktes til slaktehuset, ifølge Sergines advokat Stephane Daquo. I tillegg er de mistroiske til legestanden og foretrekker å behandle barna med egne metoder, i samsvar med hva de har lest i bøker.

Kålsalve - Paret fulgte ikke legens anbefaling om å legge babyen inn på sykehuset da barnet viste seg å ha bronkitt og vekttap ved nimånederskontrollen. De ville i stedet bruke leire- eller kålsalve, som de fant oppskriften til i bøkene sine, sier Daquo.

Advokaten legger til:

- Dette er mennesker som leser feil bøker på feil tidspunkt.

Farens advokat Patrick Quenel forteller at paret Moaligou «er fullstendig klar over feilen de gjorde». De risikerer nå opptil 30 års fengsel.

De to er fremdeles veganer.

- Ikke i tråd med rådene Pål W. Thorbjørnsen, informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening, presiserer at de tiltalte foreldrenes oppførsel er uansvarlig, og sier den ikke er i tråd med rådene som gis til veganer fra fagfolk - råd som følges av de fleste veganforeldre.

- I dette tilfellet har foreldrene kombinert et tilsynelatende dårlig kosthold med en redsel mot medisinsk behandling, noe alle som arbeider seriøst med veganisme, fraråder, sier Thorbjørnsen til Dagbladet.

- Det er nettopp denne kombinasjonen som har ført til det tragiske utfallet, heller enn bare vegankostholdet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media