Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baby behandlet for spiseforstyrrelse

54 barn og unge i alderen 0- 18 år er behandlet for spiseforstyrrelser ved Aker sykehus i Oslo. Den yngste var bare 11 måneder gammel. Nå roper legene et varsku, og advarer mot for mye fokusering på kropp og slanking blant foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang kan spiseforstyrrelsesteamet ved Aker sykehus legge fram tall som dokumenterer at svært mange barn og unge lider av spiseforstyrrelser.

Tallene Dagbladet har fått tilgang til, er ennå ikke offentliggjort, men vil bli presentert på den 2. nordiske kongressen om spiseforstyrrelser som starter i Bergen i begynnelsen av februar.

- Tallene er overraskende høye. Vi er spesielt bekymret over at så mange barn under 14 år lider av spiseforstyrrelser. Det er uvanlig og bekymringsfullt og sier noe om at slanking og kroppsfiksering er blitt mer vanlig også blant de yngre. Spiseforstyrrelser er ikke lenger noe som bare rammer dem over 12 år.

Det sier seksjonsoverlege Olof Ulwan ved spiseforstyrrelsesteamet ved sosialmedisinsk seksjon for barn og ungdom på Aker sykehus.

Siden starten i mai i fjor har det tverrfaglige teamet ved Aker sykehus behandlet 54 barn og unge mellom 0 og 18 år for spiseforstyrrelser. For seks av barna var tilstanden så alvorlig at de måtte legges inn på sykehus. En ung, avmagret jente måtte ha sondeernæring i mange måneder for å redde livet. Før hun fikk behandling, veide den 140 centimeter lange kroppen hennes bare 29 kilo.

Utrygghet

Av de 54 barna Ulwan og resten av teamet fikk til behandling i fjor, var hele 20 under 14 år, halvparten var under åtte år.

Av de 34 ungdommene mellom 14 og 18 år som fikk behandling, var det flest jenter, 30 stykker.

Ulwan mener spiseforstyrrelsene blant barn under åtte år kan skyldes at foreldrene deres har et problematisk forhold til mat.
- Mammaen til den 11 måneder gamle gutten hadde et uløst spiseforstyrrelsesproblem. Mye tyder på at hun dermed kommuniserte en utrygghet til barnet, samtidig som hun var ute av stand til å tolke de kroppslige uttrykk som gutten signaliserte ved å brekke seg, sier Ulwan.

Takket være et godt utviklet samarbeid med gastroteamet ved sykehusets barneavdeling, ble gutten fanget opp tidlig. Alvorlige skadevirkninger som blant annet veksthemming ble avverget. Etter at det ble ordnet plass til gutten i barnehage, og familien fikk hjelp til å lære å kommunisere bedre seg imellom, forsvant problemet.

Store mørketall

- Tidlig behandling er uhyre viktig for å hindre at spiseproblemet utvikler seg til å bli en del av barnets identitet, understreker Ulwan, som advarer foreldre mot å fokusere på kropp og slanking.

Han er redd for at teamet bare fanger opp en liten del av dem som trenger behandling. Han frykter store mørketall, og tror mange foreldre vegrer seg for å oppsøke hjelp.

- Mange sliter med skyldfølelse og er redde for stigmatisering. Men spiseforstyrrelser rammer alle familier, ressurssterke som ressurssvake, understreker Ulwan.

Rop om hjelp

Aker er det første somatiske sykehuset som har spesialisert seg på spiseforstyrrelser i Norge. De behandler barn fra hele landet. Den tverrfaglige gruppen består av en barnelege, spesialpsykolog, spesialsykepleier, klinisk ernæringsfysiolog og en sekretær. Teamet følger opp både dem som oppsøker poliklinikken, og dem som legges inn på sykehuset.

Ifølge Ulwan skyldes anoreksi en utviklingsforstyrrelse som er knyttet til ord og språk. Pasientene klarer ikke å formidle vanskelige og intime følelser verbalt, de har ikke noe personlig forhold til ordene. Når de slanker seg så dramatisk at omgivelsene ikke kan unngå å legge merke til at noe er alvorlig galt, er det et bilde på deres problemer.

- Dette er en måte å kommunisere sin smerte på. Vi ser blant annet at mange av dem som kommer til oss, har innvandrerbakgrunn. Selv om de fleste er oppvokst i Norge, rives de ofte mellom ulike kulturer hjemme og ute, hevder Ulwan.
Ifølge ham er bedre og mer åpen kommunikasjon innad i familien ofte nøkkelen som skal til for å løse problemet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!