Baby brannskadd på varmepute

LEVANGER (Dagbladet): Et nyfødt barn ble brannskadd da det ble lagt på en varmepute i en kuvøse ved Innherred sykehus i Levanger forrige fredag. Trolig har varmeputa, som er i bruk ved flere kuvøseavdelinger ved norske sykehus, holdt uforsvarlig høy temperatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innherred sykehus vil ikke opplyse hvor omfattende brannskader babyen ble påført, men etter det Dagbladet forstår, skal babyen ha blitt brakt videre til behandling ved Regionsykehuset i Trondheim.

Babyen skal nå være hjemme hos sine foreldre.

Uhellet skjedde i forbindelse med at det nyfødte barnet, som ble forløst ved keisersnitt, ble flyttet over fra kuvøsen til et såkalt afyxibord som brukes når nyfødte lider av oksygenmangel. Under babyen ble det lagt en varmepute. Samme type varmepute er i bruk ved de fleste kuvøseavdelingene på norske sykehus og brukes vanligvis på for tidlig fødte barn som ikke klarer å opprettholde kroppstemperaturen på egen hånd.

Babyen skal angivelig ha blitt påført brannskader som følge av unormal høy temperatur på puta - i kombinasjon med at den nyfødte babyen skal ha vært fuktig i huden da den ble lagt på varmeputa.
Etter det Dagbladet forstår, kunne utfallet blitt katastrofalt dersom uhellet ikke hadde blitt oppdaget raskt.

Kvalitetssjef Tor Ivar Stamnes ved Innherred sykehus understreker at årsaksforholdet ennå ikke er klart.

Daglig leder i Medisinsk Utstyr AS, Anders Bye, har ikke fått noen melding om teknisk svikt når et gjelder varmeputa Thermocomfort. - Jeg finner det lite sannsynlig at varmeputa er årsaken til brannskader,sier Bye.

- Dersom et barn har fått brannskader av varmeputa, kan den ikke ha vært brukt riktig.