«Baby Doc» får ikke gi penger til Haiti

Ville gi 45 millioner fra et fond han ikke disponerte.

TAPPET OG STAKK: Da «Baby Doc» dro fra Haiti i 1986 tappet han trolig det katastroferammede landet for 2,5 milliarder kroner. Foto:AP Photo/Kathy WillensSCANPIX
TAPPET OG STAKK: Da «Baby Doc» dro fra Haiti i 1986 tappet han trolig det katastroferammede landet for 2,5 milliarder kroner. Foto:AP Photo/Kathy WillensSCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Etter jordskjelvet på Haiti 12. januar ønsket landets tidligere diktator Jean-Claude Duvalier, bedre kjent som «Baby Doc», å gi 45 millioner kroner til nødhjelp.

Da han ble tvunget til å forlate det fattige landet i 1986, tappet han trolig landet for 2,5 milliarder kroner.
De 45 millionene han ønsket å gi etter skjelvet, stammet fra et familiefond han trolig ikke hadde rett til å ta av.
I dag har sveitsisk høyesterett slått fast at pengene ikke skal til Haiti, men skal tilbakeføres til Duvals familie, skriver AP.

Ville gi penger
Av ukjente årsaker ønsket «Baby Doc» å donere penger til sitt katastroferammede hjemland. I en e-post sendt til en journalist i The Daily Beast ba han offisielt om at sveitsiske myndigheter umiddelbart skulle overføre hele verdien (8 millioner dollar) av stiftelsen i sin avdøde mor Simone Ovide Duvaliers navn til det amerikanske Røde Kors.

En hake ved det hele var imidlertid at Duvalier trolig ikke lenger disponerte over fondet, skrev avisa 20. januar.

Brutal og korrupt «Baby Doc» arvet jobben sin fra sin far François «Papa Doc» Duvalier og som sin far var han som en brutal diktator. Minst 40 000 politiske opponenter skal ha blitt drept under faren og sønnens regjeringstid.

I e-posten til The Daily Beast skriver han videre.
- Det er med stor forferdelse, sterke følelser og stor bekymring at jeg har fulgt de morderiske og ødeleggende konsekvensene av det forferdelige jordskjelvet som nådeløst har rystet landet vårt. I denne tid med stor nasjonal sorg, går tankene mine til de sårede, til ofrene, spesielt barn og unge og deres familier og elskede.

Videre ber han hele nasjonen om å mobilisere for å komme seg igjennom den tunge tiden.

- Folk av Haiti, jeg kjenner deres ekstraordinære mot, oppofrelse og vet hvilke ofre dere er i stand til å gjøre for å redde landet vårt, skriver han.

Les hele brevet fra eks-diktatoren her .


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer