«Baby Doc» tilbake i Haiti

Haitis tidligere diktator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier kom i går kveld tilbake til sitt hjemland etter 25 år i eksil.

HJEMME ETTER 25 ÅR: Haitis tidligere diktator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier (i midten) på flyplassen i Haitis hovedstad Port-au-Prince søndag. Foto: REUTERS / St-Felix Evens / SCANPIX
HJEMME ETTER 25 ÅR: Haitis tidligere diktator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier (i midten) på flyplassen i Haitis hovedstad Port-au-Prince søndag. Foto: REUTERS / St-Felix Evens / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Duvalier ble møtt av flere hundre jublende tilhengere da han ankom til flyplassen i Port-au-Prince søndag.

- Jeg har ventet lenge på dette øyeblikket. Da jeg først satte beina på bakken, følte jeg stor glede, sa Duvalier til folkemengden.

Den 59 år gamle eksdiktatoren overtok som leder i Haiti i 1971 da hans far François «Papa Doc» Duvalier døde, men i 1986 ble han tvunget til å gå av som følge av et opprør mot hans styre.

Duvalier reiste da til Frankrike, hvor han siden har levd i eksil.

Nå er han etter eget utsagn kommet hjem for å hjelpe landets lidende befolkning.

- Jeg ønsker å vise dem min solidaritet, for å fortelle dem at jeg er her, og at jeg er opplagt og ønsker å delta i Haitis gjenfødsel.

Mørk fortid Duvalier var bare 19 år da han kom til makten etter farens død. Han forsøkte å forbedre Haitis omdømme etter farens despotiske styre, men anklager om korrupsjon, politisk undertrykkelse og menneskerettighetsbrudd hang over ham da han til slutt måtte rømme landet.

Det foreligger i dag ingen kjent arrestordre mot Duvalier, og han er heller ikke utvist fra landet. Ifølge en kilde nær Duvalier reiser han med diplomatpass, men han må holde myndighetene orientert om hvor han oppholder seg.

Ikke alle var like begeistrede over nyheten om Duvaliers hjemkomst søndag.

- Vi får vente og se hva han skal her, men det er ikke bra. Jeg levde under Duvalier, sa Christian Joseph (49), som bor i hovedstaden Port-au-Prince.

Andre ville ikke engang snakke om den tidligere diktatoren av frykt for hvilke konsekvenser det ville kunne få for dem.

I ruiner Duvalier kommer til Haiti i ei vanskelig tid for landet. Den 12. januar var det ett år siden det voldsomme jordskjelvet kostet mer enn 300.000 mennesker livet, og Port-au-Prince ligger fortsatt i ruiner etter naturkatastrofen.

Samtidig er den politiske situasjonen i landet svært usikker. Som følge av anklager om fusk er resultatet av første runde i presidentvalget, som ble holdt den 28. november i fjor, fortsatt ikke klart, og av den grunn er annen runde utsatt på ubestemt tid.

Duvalier har tidligere bedt Haitis befolkning om å tilgi ham for feilene som ble gjort under hans styre.

Sittende president René Préval har på sin side sagt at om Duvalier kommer tilbake til Haiti, vil han bli trukket for retten.

NTB