Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baby døde under fødselen

Politiet og helsetilsynet er koblet inn etter at en guttebaby uventet døde under fødselen ved Sykehuset Østfold Fredrikstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  At et barn dør under fødselen er meget sjelden i våre dager, sier konstituert leder for kvinneklinikken ved Sykehuset Østfold, Ditlev Fossen. Men forrige lørdag skjedde det. Det som så ut som en normal fødsel fikk en tragisk slutt, da den lille gutten døde like før han ble forløst fra morens liv. Ifølge Fossen var det ingen ting forut for fødselen som indikerte at dette skulle skje.

Sykehuset har ingen forklaring på hvorfor gutten plutselig døde.

De har nå oversendt sine journaler til politiet.

Ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister var det i 2002 69 barn som døde under fødselen i Norge. Dette utgjør 1,2 promille av alle barna som ble født.

I Østfold var det totalt ni barn som døde under fødselen. Dette var 3,1 promille av alle fødte i fylket.

Ingen andre fylker har så høy andel dødsfall under fødselen.

Obdusert

Barnet er denne uka blitt obdusert ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo.

-  Vi har fått en foreløpig obduksjonsrapport. Denne gir ingen entydige svar på hva som har skjedd. Nå avventer vi den endelige obduksjonsrapporten, før vi kan gå videre i saken, sier politiinspektør Grete Dahlgaard Berntzen ved Østfold politidistrikt.

Politiet har ikke avgjort om de vil iverksette etterforskning av sykehuset.

-  Foreløpig er vi i en fase hvor vi undersøker forholdene rundt dødsfallet. Om vi setter i gang etterforskning av sykehuset, vil tida vise, sier Dahlgaard Berntzen.

Politiet har bedt om assistanse fra Helsetilsynet i Østfold.

-  De har vært i kontakt med en av våre jurister for å få bistand, bekrefter fylkeslege Elisabeth Lilleborge Markhus. Det er ikke avgjort om Helsetilsynet vil åpne tilsynssak mot sykehuset.

-  Foreløpig avventer vi situasjonen, og lar politiet gjøre sine undersøkelser i fred og ro, sier fylkeslegen.

Kritikk før

Fødeklinikken i Fredrikstad var ute i hardt vær i sommer. To toppsjefer ble omplassert etter at det ble kjent at en 39 år gammel kvinne fra Moss døde på kvinneklinikken 17. mai 2003. Dødsårsaken var mangel på vitamin B.

Helsetilsynet konkluderte med at sykehuset begikk flere feil.

Saken fikk stor oppmerksomhet i media, og sjefene ble omplassert fordi de ikke hadde informert sykehusledelsen om dødsfallet.

Helsetilsynet gransket samtidig to spedbarnsdødsfall ved sykehuset.

I begge sakene fikk sykehuset kritikk for mangelfull journalføring og ivaretakelse av pasientrettigheter.

-  Det er klart dette var en stor belastning for oss og at vi nå frykter mer negativ oppmerksomhet. Men det er ikke er mer utrygt å føde i Fredrikstad enn på andre sykehus, sier Fossen. Han er konstituert leder for en av sjefene som ble omplassert i sommer.

Siden 1988 har Norsk Pasientskadeerstatning behandlet krav etter 89 spedbarnsdødsfall. 58 har fått medhold. Det er store mørketall.

BABYDØDSFALL: Sykehuset Østfold i Fredrikstad har ingen forklaring på hvorfor guttebabyen plutselig døde under fødselen. Politiet har ikke avgjort om det skal iverksettes etterforskning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media