Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baby drept med gift i Sverige

Den svenske biologen og hans kone mistenkes for å ha giftdrept sin ni måneder gamle sønn. I dag blir de tiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Expressen skriver i dag om saken som kan være det første kjente giftdrapet på et spedbarn i Sverige. Ifølge aktoratet har akademikerparet sammen drept guttungen.

11. november i fjor besøkte de noen slektninger i stockholmsområdet, og sov over. Morgenen etter middagen lå den ni måneder gamle gutten livløs i sengen. Politiet mistenkte ikke at det lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Sirklet inn foreldrene

En rettsmedisinsk og nevropatologisk undersøkelse viste derimot at gutten hadde store mengder av hjertemedisinen Verapamil i blodet. Mengdene var så store at det ville vært nok til å drepe et voksent menneske.

Den første polititeorien gikk ut på at noen i middagsselskapet hadde mistet tabletter på gulvet, og at ungen hadde puttet dem i munnen. Etterforskningen viste derimot at ingen slektninger eller venner av paret brukte Verapamil.

Politiet begynte så å kartlegge foreldrene og fant ut at faren i en fireårsperiode hadde forsket på cellenes oppbygning og deres motstandsdyktighet mot ulike legemidler. I forskningen skal han blant annet ha benyttet Verapamil.

Noen måneder etter at sønnen døde, la han fram sin doktoravhandling.

Fryktet nytt drap

Analyser foretatt av eksperter i både Sverige og Tyskland viser nøyaktig på hvilket tidspunkt og hvordan guttungen fikk i seg medisinen. I slutten av august i år ble foreldreparet pågrepet i sin bolig. Bare noen uker tidligere fikk paret et ny sønn.

I avhør sier foreldrene at de ikke vet hvordan sønnen fikk i seg medisinen.

Politiet og aktoratet mistenker at motivet bak drapet var at foreldrene trodde gutten led av en hjerneskade. Da kvinnen på ny ble gravid, fryktet politiet at de også ville drepe det nye barnet.

Forskere har vist stor interesse for utredningen, som kommer til å bli omtalt i medisinske tidsskrifter over hele verden.

Hele Norges coronakart