Baby født i orkanen

Lille Miranda Frances ble født mens orkanen Frances herjet mot vinduene utenfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramatikken skjedde på The Suburban Lodge i Stuart i Florida i går kveld amerikansk tid. Lille Miranda meldte sin ankomst langt unna sykehus og leger, men heldigvis var det en jordmor til stede på hotellet der folk har søkt ly mot orkanen Frances.

- Jordmor tok seg av alt. Alle er glade, sier eieren av hotellet, Jeorge Filamor, til AP.

Hotellet fikk bare mindre skader av orkanen. Filamor tror det betyr lykke at den lille jenta ble født hos dem.

I byen Orlando har Gino's Pizza og Brew valgt å holde åpent. Mange mennesker har søkt sammen på restauranten.

- Vi prøver å hjelpe folk å holde ut stormen. De fleste er glade for at vi holder åpent og for at de kan få pizza, så de er tålmodige med oss. Andre er ikke så forståelsesfulle og vil ha maten veldig, veldig raskt.

Trær og palmer revet opp

Orkanen Frances har mistet kraft på veien mot kysten, men er likevel livsfarlig: Den traff Florida i 160 km/t og ga fra seg opp mot 500 ml regn per kvadratmeter. Hundrevis av trær og palmer har blitt revet opp, stolper og strømledninger er kuttet og to millioner mennesker er uten strøm. Deler av Florida er erklært katastrofeområde, og myndighetene har innført portforbud. Flere milliner mennesker ble på forhånd bedt om å forlate hjemmene sine, men ikke alle fulgte oppfordringen. 200 000 som ikke ville reise fra alt de eier, blir nå tatt hånd om i spesialopprettede nødleirer.

Nå har orkanen herjet den sørlige delen av Florida i flere dager. I dag morges slo orkanens hale inn over atlanterhavskysten, men fortsatt ventes det mange timer med uvær.

På Bahamas skal minst to ha omkommet i orkanen. Guvernør Jeb Bush advarer alle mot å tro at orkanen er over og gå ut for tidlig.

- De fleste dødsfallene skjer etter stormen, sier han.

Vestkysten venter

Orkanen beveger seg langsomt og gjør derfor massiv skade. Ifølge National Hurricane Center må vestkysten av Florida være forberedt på å bli truffet av Frances. Så går orkanen ut i Mexico-gulfen, men bare for en liten stund: Stormsenteret venter at Frances snur og nok en gang kommer inn over deler av Florida, men svakere enn sist. Uværet kan vare i minst to døgn til.

- Vinden kommer til å avta ettersom orkanen fortsetter gjennom staten. Men vi kommer til å ha veldig vått og vindfullt vær, sier direktør Ed Rappaport ved National Hurricane Center. Han understreker at stormsentrene fortsatt er veldig sterke.

Det er bare tre uker siden orkanen Charley raste over Florira. Da døde 16 mennesker i uværet.

NATURKREFTER:</B> Det er sterke krefter i sving når orkanen herjer.
KAN IKKE GÅ UT:</B> Enid Haworth og Joan Norman sitter i gangen utenfor hotellrommene. De tør ikke oppholde seg på rommene sine fordi de frykter at stormen skal kaste murstein inn gjennom vinduene deres.