USA:

Baby gjenglemt i bil: - Tragedie

En 11 måneder gammel gutt ble liggende flere timer i en parkert bil. - Det kan skje hvem som helst, sier talsperson for Kids and Car Safety.

VARMESJOKK: Det var på denne parkeringsplassen ved Big Bend Hospits at et barn satt uten tilsyn i en bil. Foto: Google Streetview.
VARMESJOKK: Det var på denne parkeringsplassen ved Big Bend Hospits at et barn satt uten tilsyn i en bil. Foto: Google Streetview. Vis mer
Publisert

Tirsdag 19. juli rykket politiet ut til en parkeringsplass ved et hospits i Tallahassee i Florida etter å ha mottatt et nødanrop om en 11 måneder gammel baby som hadde sittet i en bil i flere timer.

Ifølge lokalavisa Tallahassee Democrat, skal babyens mor utilsiktet ha etterlatt sønnen i bilen. Først da hun flere timer seinere var ferdig med skiftet, oppdaget hun at gutten fremdeles satt i bilen.

Barnet ble seinere erklært død på stedet.

Ingen pågrepet

Tallahassee Democrat melder at det skal ha vært omkring 30 plussgrader på det varmeste på det tidspunktet den lille gutten døde.

Politiet kunne ikke umiddelbart bekrefte at dødsfallet skyldtes heteslag. I hendelsesloggen ble det bemerket at barnet «bukket under for skadene» etter å ha blitt liggende i bilen.

- Dette er rett og slett en tragedie, skriver daglig leder for hospitset, Bill Wertmann i en pressemelding.

Så langt er det ikke meldt om at noen er blitt pågrepet eller siktet i saken.

46 grader på én time

I 2018 gjennomførte forskere fra Arizona State University og University of California en studie som ble publisert i tidsskriftet Temperatur.

I løpet av tre svært varme sommerdager med temperaturer på 37-tallet i Tempe i Arizona, flyttet forskerne biler fra sollys til skygge flere ganger i løpet av en dag. Gjennom ulike deler av dagen ble det målt innvendig lufttemperatur og overflatetemperaturer.

GLOVARMT: Hvis en bil parkeres i sola en varm sommerdag, kan bilens dashbord bli over 70 grader varmt på bare en time. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
GLOVARMT: Hvis en bil parkeres i sola en varm sommerdag, kan bilens dashbord bli over 70 grader varmt på bare en time. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer

For biler som sto parkert i sola i løpet av den simulerte shoppingturen, ble gjennomsnittstemperaturen inne i bilene målt til 46 grader på en time.

Dashbordet ble i gjennomsnitt nesten 70 grader, og rattet og setet ble målt til henholdsvis 52 og 50 grader.

Hvis et barn blir sittende igjen i en bil som oppnår en slik varme, kan det få store skader eller til og med dø.

Når blir varmen dødelig?

For biler som sto parkert i skyggen, ble temperaturen inne i bilen målt til nærmere 38 grader etter en time. Dashbordet ble 47 grader, mens ratt og sete ble 41 og 40 grader etter en time.

Videre kom forskerne fram til at det var forskjeller på bilene i forhold til hvor fort de ble oppvarmet. De minste ble raskere varme sammenliknet med de større bilene.

RISIKO: Å etterlate et barn i en varm bil parkert i sola kan få alvorlige konsekvenser. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
RISIKO: Å etterlate et barn i en varm bil parkert i sola kan få alvorlige konsekvenser. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer

- Vi har alle returnert tilbake til bilen vår på en varm dag og knapt greid å røre rattet, uttalte Nancy Selover, professor ved Arizona State University i en pressemelding.

- Forestill deg hvordan det vil være for et barn som sitter fast i et bilsete, fortsatte hun.

Faktorer som alder, vekt, helseproblemer og klær påvirker hvordan og når varmen blir dødelig for et menneske. Forskerne kan ikke forutsi nøyaktig når et barn vil lide av heteslag, men i de fleste tilfeller vil det skje når kroppstemperaturen stiger over 40 grader i en lengre periode.

Undervurdert trussel

Dødsfallet i Tallahassee er det ellevte tilfellet i år der et barn har dødd av heteslag i USA etter å ha blitt etterlatt i en bil. Ifølge tall fra databasen No Heat Stroke, ble det registrert 23 liknende dødsfall i løpet av 2021.

Ni av dem inntraff fram til midten av juli.

KASTER ETTER PUSTEN: En video lastet opp på nettsiden LiveLeak viser øyeblikket politiet redder en døende hund ut av en glodvarm bil. NB: Vi advarer mot sterke inntrykk. Vis mer

En talsperson for organisasjonen Kids and Car Safety mener at slike dødsfall er en undervurdert fare.

- Folk tror at det ikke er mulighet at dette kan skje, at noen faktisk ubevisst kan etterlate barnet sitt i bilen. De tenker: «Dette må være et monster.», sier Amber Rollins til USA Today.

- Det kan skje hvem som helst, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer