Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baby-grindhval fikk plastpose over hodet

Redningsdrama i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Tidlig på morgenen i dag ringte Hugo Barstad til Ålesund brannvesen og meldte fra om et lite drama i sjøen nedenfor der han bor i Nørvevika utenfor Ålesund sentrum.

Så plastposen - Kona vekte meg opp og fortalte at det var noe i vannet. Og når jeg fikk på meg klær og kommet meg ut på verandaen så oppdaget jeg den lille hvalen, forteller Barstad til Dagbladet. Han var ikke i tvil om hva som hadde skjedd.

- Jeg mente helt fra starten at dette var snakk om en hval som hadde fått en plastpose over hodet, og nå begynte den å bli utmattet. Barstad kom seg ut og fulgte redningsdramaet som fulgte fra kaia.

Redningsaksjon For Ålesund brannvesen rykket ut med egen båt.
Sammen med seg hadde de akvarister fra Atlanterhavsparken, men det første redningsforsøket måtte avbrytes fordi den lille hvalen, som viste seg å være en baby-grindhval, svømte unna båten.

Baby-hvalen var tydelig utmattet og svømte i ring. Heldigvis hadde den marginene på sin side ettersom pustehullet gikk klar av plastposen med få centimeter.

Redningsmennene fant etter hvert ut at de skulle benytte ei drivnot for å stenge inne den lille slitne grindhvalen i ei bukt, og det gjorde susen.

- Vi fikk snurpet nota inn og sendte akvarist og dykker Finn Refsnes ut til hvalen for å få bort plastposen, sier akvarist Tommy Vangsmo.
Selv sto han på land og manøvrerte nota slik at Refsnes kunne komme til.

Satt fri Rundt klokken 11.30 kunne Finn Refsnes triumferende holde den hvite plastposen i været, baby-grindhvalen var satt fri etter at den svømte inn i nota. Det gjorde jobben enklere for akvaristen.

Mange skuelystne hadde møtt opp for å følge dramaet på nært hold, og applausen kom da Tommy Vangsmo og kollegene løste opp nota, og Finn Refsnes kunne svømme side om side med den unge grindhvalen ut av bukta.

Tvunget i ly av «Tor»? Flere har observert hvalen i området i flere dager. Noen mente den hadde søkt ly der for orkanen «Tor» som kom inn over Nordvestlandet fredag.

- Siden dette er en baby, eller ung grindhval. Betyr det at den har en mor et sted i nærheten?

 BEFRIDD:  Baby-grindhvalen ble klokken 11.30 reddet av dykker og akvarist Finn Refsnes fra Atlanterhavsparken i Ålesund. Flere skuelystne hadde samlet seg for å følge dramaet i Nørvevika utenfor Ålesund sentrum.  Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /Dagbladet.
BEFRIDD: Baby-grindhvalen ble klokken 11.30 reddet av dykker og akvarist Finn Refsnes fra Atlanterhavsparken i Ålesund. Flere skuelystne hadde samlet seg for å følge dramaet i Nørvevika utenfor Ålesund sentrum. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /Dagbladet. Vis mer

- Det er vanskelig å si, men den er ganske liten. Nå var den i tillegg svært utmattet etter opplevelsen med plastposen så det vi vet rett og slett ikke hvordan det vil gå med den, forteller Tommy Vangsmo.

Den lille grindhvalen satte kurs østover og inn fjorden etter redningsaksjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media