Få baby til å sove:

«Baby-hack» kan redde slitne småbarnsforeldre

Enkelt triks skal få babyer til å sovne på bare noen minutter.

LITE SØVN: Babyer og søvn er ikke alltid en god kombinasjon. Nå mener forskere å ha funnet trikset som får dem til å sovne på bare minutter. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
LITE SØVN: Babyer og søvn er ikke alltid en god kombinasjon. Nå mener forskere å ha funnet trikset som får dem til å sovne på bare minutter. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger kan det være en umulig oppgave å få en baby til å sove.

Ny forskning kan hjelpe stressa og fortvilte småbarnsforeldre, melder CNN.

Japanske og italienske forskere mener at de har funnet trikset for hvordan man får et spedbarn til å sove.

Trikset ble tirsdag offentliggjort i det vitenskapelige, fagfellevurderte tidsskriftet Current Biology.

Etter å ha filmet mødre som koser med babyene, bærer dem rundt, vugger dem i vogna og legger dem ned, har forskerne funnet det The Guardian kaller en «optimal strategi» for å få babyene til å sove:

  • Gå mens du holder rundt barnet i fem minutter.
  • Sitt stille på en stol med barnet i armene imellom fem til åtte minutter.
  • Legg barnet i senga.
SØVNSTEG: Forskerne har laget denne illustrasjonen for å vise hvordan småbarnsforeldre burde gå fram. Foto: Current Biology
SØVNSTEG: Forskerne har laget denne illustrasjonen for å vise hvordan småbarnsforeldre burde gå fram. Foto: Current Biology Vis mer

Babyen våkner igjen

Forskerne oppdaget at hvis mødrene bare gikk rundt med barnet i fem minutter, for så å legge det i senga, ville det som regel våkne igjen.

Satte hun seg derimot ned med barnet i armene etter gåturen i rundt åtte minutter, sov barnet som en stein i senga etterpå.

Hovedforfatter av studien er Kumi Kuroda, som er professor i molekylær cellebiologi ved Riken Center for Brain Science i Satima i Japan.

Hun sier dette til The Guardian:

- Voldsom gråt, spesielt om natta, har vist seg å være hovedkilden til stress hos foreldre. Denne rundt 15-minuttersmetoden er verdt å teste før foreldre begynner å bekymre seg for om noe er galt med babyen.

Ble overrasket

Hun sier at hun tidligere har søvneksperimentert med sine egne barn - og at selv hun ble overrasket av de ferske studieresultatene.

- Jeg har oppdratt fire barn, og jeg utførte eksperimenter. Selv ikke jeg klarte å forutse de viktigste resultatene i studien, helt fram til jeg så statistikken, sier hun til CNN.

BLE OVERRASKET: Professor og forsker Kumi Kuroda ved Riken Center for Brain Science i Satima i Japan. Foto: Riken Center for Brain Science
BLE OVERRASKET: Professor og forsker Kumi Kuroda ved Riken Center for Brain Science i Satima i Japan. Foto: Riken Center for Brain Science Vis mer

Fire forskjellige metoder

Korodas forskergruppe eksperimenterte med 21 spedbarn i alderen null til sju måneder fra Japan og Italia.

Ti av dem var jenter og elleve av dem var gutter. Alle barna deltok sammen med sine biologiske mødre.

Forskerne testet fire forskjellige metoder for å få barna til å sove:

  • Å bære mens man går
  • Vugging i seng
  • Holde mens man sitter
  • Ligge i stillestående seng

Hjerterytmen sank på 30 sekunder

Forskerne overvåket barnas hjerterytme med elektroder.

Forskerne oppdaget at når en mor løftet det gråtende barnet opp fra senga, og begynte å gå med det, falt barnet til ro nesten umiddelbart.

Barnets hjerterytme sank på bare 30 sekunder.

En liknende effekt ble oppdaget da barnet ble lagt i en seng som ble vugget.

Hvis mora bare satt stille sammen med barnet, hadde ikke dette noen særlig stor effekt på gråt og uro.

GRUNDIG TIL VERKS: Ved hjelp av elektroder målte forskerne hjertefrekvensen til barna som deltok i studien. Foto: Current Biology
GRUNDIG TIL VERKS: Ved hjelp av elektroder målte forskerne hjertefrekvensen til barna som deltok i studien. Foto: Current Biology Vis mer

Hundre prosent suksess

Til slutt konkluderte forskerne med at en gåtur på fem minutter var mest effektiv for å berolige spedbarna. Suksessraten var på hele hundre prosent.

46 prosent av barna sovnet umiddelbart etter gåturen, og ytterligere 18 prosent av dem sovnet innen det påfølgende minuttet hadde gått.

Våknet etter 20 sekunder

Men, ikke alle spedbarna forble sovende etter å ha blitt lagt i senga.

Rundt én tredjedel av barna som var blitt lagt rett i senga, våknet igjen innen bare 20 sekunder.

Den fysiske reaksjonen, altså økt hjerterytme, var størst i det øyeblikket spedbarnets kropp ble fjernet fra moras kropp.

NON STOP: To foreldre så ikke babyen sin hoppe i bakgrunnen. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vis mer

Sover best i senga

Forskerne oppdaget at hvis spedbarna fikk sove noen minutter i moras armer mens hun satt i en stol, var de mindre tilbøyelige til å våkne.

I de mest suksessfulle tilfellene hadde babyen ligget stille i moras armer i åtte minutter.

Forskerne ble overrasket over at spedbarna som deretter forble sovende i senga, hadde lavere hjerterytme enn da de ble holdt i moras armer.

Dette tolker forskerne som at barna sover best i senga.

I studierapporten skriver forskerne at selv om bare mødre deltok i studien, forventer de å kunne oppnå liknende resultater med alle omsorgspersonene til spedbarnet.

Må ta forbehold

Anne Mette Skovgaard er utnevnt til professor i barns psykiske helse, og psykopatologi ved danskenes svar på Folkehelseinstituttet, Statens Institut for Folkesundhed.

Hun forsker på små barn som er sårbare i forhold til mental utvikling og helse.

Overfor Videnskab.dk roser hun de japanske og italienske forskernes metoder, som hun mener er lik situasjonen til familier med spedbarn.

Likevel mener hun at studien må tas med en rekke forbehold.

Hun viser til at den blant annet er relativt liten, og at det er stor forskjell på nyfødte babyer og babyer som er sju måneder gamle.

- Det hadde vært spennende å studere på ei større gruppe, og jeg tenker at man også skal dele det opp i aldersgrupper. Det er ganske stor forskjell på et nyfødt barn og et på over et halvt år, sier hun til nettstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer