Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baby politics

De konservatives nye yndling David Cameron har fått nye sko, og en ny sønn. Det er skarpe våpen i britisk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Kvart på ti tirsdag haster en dresskledd David Cameron, 39, ut fra De konservatives morgenmøte i det britiske Underhuset. Hans høygravide kone Samantha, 34, har nettopp ringt og fortalt at deres tredje baby er på vei. En dag for tidlig. Cameron nøler ikke et sekund, og ber sjåføren tråkle seg gjennom trafikken til sjukehuset i Paddington. Få timer seinere gliser han mot pressefotografene. En guttebaby er født ved keisersnitt, klokka fem på tolv. Alt forløp uten dramatikk, og alt var selvsagt helt fantastisk. Til overmål var det jo Valentine\'s Day.

Men noe var nytt med den ferske Tory-lederen. Samantha hadde nemlig tenkt på sin mann de siste minuttene før babyen meldte sin ankomst. I en pose hadde hun rukket å pakke ei kortermet blå skjorte, et par jeans og nye marineblå tøysko med borrelås. Nybakte politikerfedre i Storbritannia går jo ikke i dress på sjukehuset. Og spesielt ikke merkevaren Cameron, som skal fornye et stivt og marginalisert opposisjonsparti.

Toryenes nye lederyndling må få kvinner og trendy førstegangsvelgere til å stemme blått igjen. Da skader det ikke at bladet New Woman rangerte han som én av verdens 100 mest sexy menn. Riktignok bare på 92. plass, men foran pop-yndlingen James Blunt. Cameron er den tredje partilederen som blir far de siste åra. Baby-Blair, Leo, kom til verden for fem år siden som den første under en regjerende statsminister siden 1849. Tidligere leder for Liberaldemokratene, Charles Kennedy, ble far midt under sist valgkamp. I januar måtte han innrømme alkoholproblemer og trekke seg.

Regel nummer én for nybakte politikerfedre er å snakke «åpenhjertig» om farskapet. Helst i dameblader. Cameron sa før jul at han ville ta ut ei ukes pappapermisjon. I mars-utgaven av Cosmopolitan «avslører» han at han skal ta to uker «når babyen ikke sover om nettene, og Samantha er trøtt». Videre skal han få flere kvinner inn i parlamentet, og snakker vagt om å tette lønnsgapet mellom kvinner og menn. «Nye» Cameron har tydeligvis glemt at han selv stemte mot utvidet pappapermisjon i 2002.

Tony Blair er passé, og har lovet å gå av neste sommer. Da vil kampen stå mellom Gordon Brown og en blankpusset David Cameron. Gamle Tory-kjemper river seg i håret over Camerons sentrumsprosjekt, men barnefaren advarer mot at alternativet er fortsatt politisk dvaletilstand. Han lar seg heller inspirere av den energiske utgaven av Blair, som feiet Toryene fra makta i 1997. Mjuk konservatisme skal ta over for en sentraldirigert «blairisme». Storbritannias neste statsminister, Gordon Brown, skal framstilles som et skatteglad spøkelse fra fortida. Så spørs det om hvor lenge britiske medier følger Cameron-effekten. Browns kone Sarah, er nemlig gravid og venter barn i juli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!