«Babybakterie» resistent mot antibiotika

Folkehelseinstituttet advarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Streptokokk-B-bakterier, som kan forårsake hjernehinnebetennelse hos spedbarn, blir stadig mer motstandsdyktig mot antibiotika.

I en fersk smittevernmelding advarer Folkehelseinstituttet om at streptokokk-B-bakteriene er i ferd med å bli resistente (motstandsdyktige) mot to typer antibiotika: Erytromycin og klindamycin.

Øker sju ganger

Streptokokk-B-bakteriene kan forårsake infeksjoner i alle aldersgrupper, men det er spesielt infeksjon hos nyfødte som er farlig.

Det er det nasjonale referanselaboratoriet ved St. Olavs Hospital i Trondheim som har avdekket den betydelige økningen i resistensen mot de to typene antibiotika.

Mens det i 2005 ble påvist resistens hos 2,5 prosent av bakteriestammene, var andelen i 2007 nær sju ganger så høy.

Av bakteriestammene fra blod og spinalvæske hos barn under ett år, var andelen resistente henholdsvis 18,4 prosent for erytromycin og 15,8 prosent for klindamycin.

Ikke til å stole på

NYFØDTE: Det er særlig streptokokk-B-infeksjon hos nyfødte og barn under ett år som er farlig. Det er også i denne aldersgruppa økningen i resistente bakteriestammer er størst. Foto: GEIR BØLSTAD
NYFØDTE: Det er særlig streptokokk-B-infeksjon hos nyfødte og barn under ett år som er farlig. Det er også i denne aldersgruppa økningen i resistente bakteriestammer er størst. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

- Streptokokk-B-infeksjoner hos nyfødte er et stort problem internasjonalt. I Norge har vi de siste åra hatt cirka 40-50 tilfeller. Det er alvorlig fordi bakteriene kan forårsake død og hjerneskade hos nyfødte, sier overlege Arne Høiby ved Folkehelseinstituttet.

Han karakteriserer observasjonen fra referanselaboratoriet som viktig.

- Når et antibiotikum utvikler resistens, betyr det at vi ikke kan stole på det lenger. Disse to antibiotikaene er andrevalg etter penicillin, som det ikke er påvist noen resistensutvikling hos i Norge. Det er først ved alvorlig penicillinallergi man vil ty til antibiotika, sier Høiby.

I internasjonal sammenheng er antibiotikaresistens fortsatt et lite problem her til lands.

- Men all den tid vi importerer mat, reiser til og tar imot besøk fra all verdens kanter er økningen i resistens i utlandet et problem som må tas alvorlig også i Norge. Vi må bruke antibiotika med fornuft og bare når det er nødvendig, sier Høiby.