Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Babyboom for aldrende kjendiser

I går ble Terje Rød-Larsen (53) far til en sønn og en datter. Han er ikke alene. Stadig flere nordmenn blir fedre etter at de har rundet 50 år. - De høye skilsmissetallene for menn i 50-åra fører til nye familiedannelser og barn, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredstvillingene kalles de allerede - tvillingene til visegeneralsekretær i FN, Terje Rød-Larsen (53), og statssekretær i Utenriksdepartementet, Mona Juul (41). De gratuleres på det varmeste av norske kjendiser som selv er blitt fedre etter at de har begynt å trekke på åra.

- Det er kanskje ikke så kult når du er 70 og guttungen vil ha deg med og spille fotball, sier skuespiller og programlederkjendis Nils Ole Oftebro (56) lattermildt.

Han legger ikke skjul på at det å bli far for fjerde gang - etter at han hadde fylt 50 - var en fantastisk opplevelse.

Føler seg yngre

- Jeg føler meg yngre, friskere og gladere. Lille Jonas (4) overfører veldig mye energi til pappa, sier Oftebro til Dagbladet.

Også Dagsrevyens Einar Lunde (57) syntes det var stas da lille Samuel Johannes kom til verden for fire måneder siden.

- Utvilsomt noe av det største som har hendt meg. Han er med og gjør meg ung til sinns. Jeg gleder meg til hver eneste dag, sier Lunde på telefon fra Badeland i Lillesand med gutten på fanget.

- Fantastisk å se hvordan han vokser til, sier Lunde som også fikk datteren Emilie etter at han hadde rundet 50.

Ny trend

Mannsforsker Jørgen Lorentzen er ikke i tvil om at et barn gir en ny impuls i livet for menn som har passert 50.

- Livet får en ny vending. Menn som blir fedre når de begynner å trekke på åra, har ofte en yrkeskarriere på hell. De har bedre tid til å være sammen med barnet og har et mer avslappet forhold til karriere, sier Lorentzen som tor at fødsler også kan bidra til at far føler seg yngre.

Han slår fast at det er en trend at stadig flere menn blir pappa etter at de har passert 50 år, og underbygger dette med de økende skilsmissetallene for par i aldersgruppen 40- 55 år.

Bølge

I 1998 var 15,3 prosent av alle skilsmisser som fant sted med par som hadde vært sammen i over 25 år. I 1975 var det samme prosenttallet 8,9. Også for par som hadde vært sammen fra 15- 25 år, var det en prosentvis oppgang i antall skilsmisser.

- Samlivsbrudd resulterer i nye familiedannelser. Her er det mennene som er mest aktive, og det er derfor at vi får denne tilsynelatende bølgen av eldrepappaer, slår Lorentzen fast.

Menn i nye forhold

Ifølge forskere er det ofte kvinnene som tar initiativ til samlivsbrudd, men mennene er raskest ute med å finne seg ny partner når et ekteskap ryker. Statistisk sett finner mennene seg da kvinner som er yngre enn dem selv .

- Menn går ofte inn i nye forhold med yngre partnere som har ønske om et felles barn, sier Lorentzen.

Skilsmisseforsker Turid Noack i Statistisk sentralbyrå bekrefter dette.

- Gjengifteprosenten etter et samlivsbrudd er høyere for menn enn for kvinner. Da er det kanskje naturlig at det er flere menn som blir fedre når de begynner å trekke på åra, sier Noack.

Hva synes du om at menn i 50-åra blir fedre?

STOLTE FORELDRE: Nå kan Mona Juul og Terje Røed-Larsen smile. I går ble paret foreldre til ei jente og en gutt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media