Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Babydrapsmann

Ikke alle er enige med president Obama i at helsereformen er det «change» går ut på.

KONTROVERS: Biden og Obama kunne feire i natt. Men debatten raser etter helsereformavgjørelsen. Foto: EPA/Alex Wong/Scanpix
KONTROVERS: Biden og Obama kunne feire i natt. Men debatten raser etter helsereformavgjørelsen. Foto: EPA/Alex Wong/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): President Obama triumferte i natt, etter at hans store prestisjeprosjekt ble vedtatt i Representantenes hus.

Du kan lese et resyme av loven hos Financial Times.

— Dette er ingen radikal reform, men det er en stor reform. Lovgivningen vil ikke reparere alt som er galt i helsevesenet vårt, men den bringer oss i riktig retning. Slik ser forandring ut, sa presidenten i en kort tale etter at resultatet var klart.

Et svar— Avstemningen er et svar på bønnene til alle amerikanere som inderlig har håpet at noe vil bli gjort med et helsevesen som fungerer for forsikringsselskapene, men ikke for vanlige folk, sa Obama, ifølge NTB.

- Dette er det «change» går ut på, sa Obama, med henvisning til sitt velkjente valgkampslagord.

Men vedtaket er på ingen måte ukontroversielt.

Abortmotstanderne i det demoktratiske partiet var opprinnelig skeptiske til helsereformen, i frykt for at denne ville bidra til offentlig finansiering av selvbestemt abort.

Med Bart Stupak i spissen snudde disse da Barack Obama - kort tid før representantene skulle stemme - bestemte seg for å utstede et dekret om finansieringen av abort.

- Den nye helselovens regler mot offentlig finansiering av abort kan ikke omgås, sa Obamas kommunikasjonsdirektør Dan Pfeiffer i en pressemelding.

SkepsisStupak fikk skarp kritikk av opprinnelige meningsfeller etter avgjørelsen.

- Babydrapsmann, ropte det som skal ha vært et kongressmedlem fra Texas til Stupak.

Ifølge Politico er det ikke offentliggjort hvem som sto bak ropet.

I BEGIVENHETENES SENTRUM: Demokrat og abortmotstander Bart Stupak. Foto: EPA/Scanpix
I BEGIVENHETENES SENTRUM: Demokrat og abortmotstander Bart Stupak. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Og det hersker allerede en skepsis om hvorvidt helsereformen kan redde en Obama som sliter med synkende popularitet og dalende meningsmålinger.

Den republikanske representanten Joe Barton, som er fra Texas, sier til Washington Post at utropet kom fra området der representantene fra Texas og California sitter.

Han mener å vite hvem som ropte, men vil ikke si navnet.

- Jeg har en idé, er alt Barton vil si.

Selger ikke - Dette er ikke en lov som selger seg selv. Loven er vunnet etter en skitten kamp. Obama må jobbe for å selge den, sier Jim Kessler i den moderate tenketanken Third Way Foundation til Politico.

Og James Pinkerton hos ofte Obama-kritiske Fox News spår at helsereformen blir den neste Roe vs. Wade - høyesterettsavgjørelsen som som i praksis legaliserte abort i USA.

- Nok en gang har Demokratene sidestilt seg fra sentrum-høyre-flertallet i USA. (...) Dette kan bety framgang for Republikanerne, spår Pinkerton, som inngikk i presidentene Reagan og Bush den eldres rådgiverkorps.

Han tror abortspørsmålet blir skjebnesvangert for Obama.

- Når debatten intensiveres, heller majoriteten [av amerikanerne] mot den konservative siden, skriver Pinkerton.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!