Babyen fikk grøt laget av giftig vann

Giften boblet opp av asfalten i Getinge i Sverige. Norsk firma anmeldt.

GIFTFRYKT: Svein Henriksen er skremt over at hans drikkevann har vært forgiftet. Her med datteren Annie som har spist barnegrøt laget med springvannet. Foto: Jari Välitalo/Hallandsposten
GIFTFRYKT: Svein Henriksen er skremt over at hans drikkevann har vært forgiftet. Her med datteren Annie som har spist barnegrøt laget med springvannet. Foto: Jari Välitalo/HallandspostenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En mulig norsk miljøskandale har bokstavelig talt boblet opp til overflaten i Getinge i Sør-Sverige.

- Vi ble redde. Vi har tre barn, blant annet en datter født i juni 2006, og vi likte ikke tanken på dette, sier norske Svein Henriksen.

Han og familien bor 250 meter unna stedet der 23 gifttønner ble funnet i 2007. Datteren fikk grøt iblandet springvannet hver dag mens hun var baby.

- Men det er verre for dem som kan ha blitt eksponert over lengre tid, for eksempel de som var babyer i 1975, sier Henriksen til Dagbladet.

Kommunen har forsøkt å berolige lokalbefolkningen med at giftlekkasjen ikke er farlig, men Henriksen mener kommunen ikke har tatt saken seriøst nok.

Gift boblet opp
På 1970- og 80-tallet hadde madrassprodusenten Porolon fabrikk i Getinge.

Da den nye eieren av industriområdet, Fagerdala Getinge, skulle legge ny asfalt sommeren for to år siden, boblet giften opp av jorda. Firmaet slo alarm og startet opprydding. Flere tønner med giftige kjemikalier ble funnet.

Saken ble anmeldt til svensk politi, som mener det er svært sannsynlig at det norske firmaet dumpet giften.

- Mye taler for at Porolon står bak. Etterforskningen viser at tønnene ble gravd ned i 1975, da Porolon eide fabrikken på stedet. Stoffene i tønnene stemmer overens med den virksomheten bedriften drev, sier påtaleansvarlig Jörgen Lindberg ved Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott til Dagbladet.

Daglig leder for Porolon, Leif Harald Sunde, benekter at Porolon har dumpet giften.

- Kjemikaliene som ble funnet var ikke av den typen vi brukte, men av typen som ble brukt ved fabrikken ved siden av oss. Vi ble like sjokkert som alle andre da vi hørte om saken, sier Sunde til Dagbladet.

Han sier han ikke har hørt noe mer om saken på lenge.

Forgiftet vannet
Etter giftfunnet ble det foretatt analyser av drikkevannet i området. Prøvene viste at vannet var forgiftet med trikloreten.

Sju boliger og to industribygg måtte skifte vannforsyning mens vannledningen som gikk over den forurensede tomta ble spylt ren.

Giftfunnet førte til redsel i lokalbefolkningen. Folk kan ha blitt utsatt for forurensingen i mer enn 30 år. Ingen vet hvor lenge tønnene kan ha lekket.

Saken henlagt
Til tross for at politiet er nokså sikre på hvem synderen er, ble etterforskningen stoppet denne uka. Den svenske påtalemyndigheten fant ut av saken er for gammel.

- Dette skjedde før vi hadde straffebestemmelser som kunne ramme denne typen miljøkriminalitet, sier Jörgen Lindberg.

Straffebestemmelsene som rammer dumping av miljøgifter kom først i 1981, etter skandalesaken på 1970-tallet der firmaet BT Kemi gravde ned flere hundre tønner med gift som gjorde folk syke.

Svein Henriksen vil anke saken til Utvecklingssentrum Malmö, som kan overprøve beslutningen fra Riksenheten för miljö- og arbetsmiljöbrott.

Les mer om saken hos lokalavisa Hallandsposten.

GIFTTØNNER: Da den nye eieren skulle legge asfalt på fabrikktomta, ble det funnet 23 tønner med gift i jorda. Foto: Fredrik Magnusson/Hallandsposten
GIFTTØNNER: Da den nye eieren skulle legge asfalt på fabrikktomta, ble det funnet 23 tønner med gift i jorda. Foto: Fredrik Magnusson/Hallandsposten Vis mer