Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forteller om hjertefeilen:

- Babyen gled ut av armene mine

Mina Gerhardsen falt om på badet, og legene fant feil på hjertet hennes. - Jeg ble veldig skremt, sier hun.

BESVIMTE: Legene vurderte om Mina Gerhardsen burde få pacemaker etter at hun besvimte to ganger på kort tid. Nå unngår hun å stå oppreist altfor lenge i varmen. Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten / NTB Scanpix
BESVIMTE: Legene vurderte om Mina Gerhardsen burde få pacemaker etter at hun besvimte to ganger på kort tid. Nå unngår hun å stå oppreist altfor lenge i varmen. Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

- Man mister jo all kontroll. Babyen min gled bare sakte ut av armene mine, og jeg maktet ikke gjøre noe med det. Til slutt deiset hun i gulvet. Jeg ble veldig skremt, forteller Mina Gerhardsen alvorlig.

Det er nå sju år siden episoden som endte med at hun fikk påvist en hjertefeil. Først nå velger hun å være åpen om det. Som fersk generalsekretær for Nasjonalforeningen for folkehelsen forteller Gerhardsen sin historie for å vise at hjerteproblemer kan komme snikende og rammer uten forvarsel.

Slo hodet i do

To episoder på kort tid fikk alarmklokkene hennes til å ringe.

- Jeg falt, jeg også. Hodet mitt dunket mot kanten av do og så i gulvet. Alt gikk sakte film, jeg forsto at dette kom til å gå galt, uten å kunne gjøre noe med det, forteller hun til Dagbladet.

Babyen gikk det, som Gerhardsen selv sier, «gudskjelov bra med», til tross for den brutale kontakten med baderomsflisene. Mina Gerhardsen dro til legen og sjekket det som sjekkes kan. Etter hvert begynte pilene å peke mot hjertet. Noe var i veien med blodpumpa.

- I mitt hode var folk med hjertetrøbbel vanligvis godt voksne menn, ikke småbarnsmødre i midten av trettiårene. Jeg ble veldig overrasket, sier hun.

Vurderte pacemaker

Legens konklusjon var som følger: Mina Gerhardsens hjerte drar ned tempoet når det egentlig burde ta tempoet opp. Feilen er ikke farlig i seg selv, men den kan medføre at hun besvimer, som igjen kan få store konsekvenser dersom timingen er som verst, for eksempel når man holder et barn i armene. Gerhardsen fikk i en periode også kjøreforbud av legen.

- De vurderte pacemaker, for å fjerne risikoen for å skulle besvime, sier hun.

- Det hørtes alvorlig ut?

- Å sette inn pacemaker er et enkelt inngrep i vår tid, men det ble ikke nødvendig. Legens råd for hva jeg skal unngå for å besvime var nok i denne omgang.

Organisasjonstoppen må unngå å stå oppreist for lenge av gangen i sommervarmen.

- Og hvis jeg først må det, så holder jeg meg helst stående inntil en vegg eller en person. Da kan noe eller noen ta litt imot hvis jeg skulle besvime, sier hun og ler forsiktig.

Reduksjon

Da hun begynte i den nye jobben, mener Gerhardsen det var en fordel for henne å selv ha fått kjenne en av folkehelsens største utfordringer på kroppen. Hun hadde selv erfart at hjertefeil også kan ramme dem uten familiehistorikk på problemet.

- Jeg ante ikke at så mange rammes av hjertefeil før jeg tok denne jobben. Én av fem nordmenn har en hjertesykdom eller befinner seg i risikosonen for å få det. Vi har gjort flotte fremskritt de siste åra, men veldig mye er fortsatt ugjort. Jeg er glad for å jobbe i en organisasjon som jobber med kunnskap om hjertehelse og som bidrar til hjerteforskning. Mer åpenhet er også viktig. Min historie kan kanskje bidra til å øke bevisstheten, sier hun.

Nordmenn anno 2019 røyker mindre og har lavere blodtrykk enn før. Det bidrar til bedre hjertehelse. Nye tall fra Folkehelseinsituttet viser at forekomsten av akutt hjerteinfarkt er redusert med 24 prosent på seks år.

- Men fortsatt trenger vi mer kunnskap om hjertet vårt, vi må behandle enda tidligere og bedre enn i dag. Vi må ta bedre vare på hjertet vårt, sier Gerhardsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media