Babyen i søppelsekken har fått egen familie

Spedbarnet som i høst ble funnet i en søppelsekk på Ellingsrud i Oslo, har for første gang i livet fått et hjem. Den to og en halv måned gamle gutten er nå flyttet til sine fosterforeldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grytidlig om morgenen, tirsdag 20. oktober i fjor, ble spedbarnet funnet på trappa til en blokk på Ellingsrud i Groruddalen, Oslo. En av beboerne, Freddy Hansen, fant gutten innpakket i en svart søppelsekk. Noen klær var tullet rundt babyen for å holde han varm. Gutten var født bare timer i forveien. Navlestrengen var ikke klipt av, og barnet var uvasket.

Barnet veide 4130 gram, var velskapt og etter forholdene i god fysisk form. Babyen var fortsatt varm da han ble funnet. Etter mange dagers etterlysning, blant annet i media, måtte politiet gi opp å søke etter moren som aldri meldte seg.

Blir adoptert

Før jul ble ungen overført fra Ullevål sykehus til Alines spedbarnshjem i Oslo. Nå har barnevernet funnet fosterforeldre til gutten.

- Når er barn plasseres i fosterhjem, er siktemålet primært å føre det tilbake til foreldrene. I dette tilfellet, hvor foreldrene er ukjente, som også i tilfeller der foreldrene er døde, legger vi opp til å adoptere bort ungen. Men det tar gjerne et par år å gjennomføre en adopsjon, forteller Marit Bergum Hansen, seksjonsleder i Oslo barne- og familieetat.
Dermed er det sannsynlig at gutten kommer til tilbringe sine første år hos fosterforeldrene. Men guttens biologiske mor kan fortsatt melde seg og få barnet tilbake.

- Ikke for seint

- Det er ikke for seint. Melder hun seg, vil vi vurdere situasjonen, sier Bergum Hansen. Kanskje har moren vært i en psykose, som hun siden er kommet ut av. Da kan det være naturlig at hun får barnet tilbake.

Av hensyn til barnet kan Bergum Hansen ikke informere om hvorvidt guttens helse er god:

- Vi går ikke ut med noen konkrete opplysninger om barnets tilstand. Vi ønsker ikke at han skal bli identifisert i sitt nye nærmiljø. Gutten bør få en tilnærmet normal oppvekst, forklarer hun.