Babyen kom hjem full av blåmerker. Så fikk foreldrene se overvåkningsvideoen fra barnehagen

NB! Sterke bilder: Rystende video fra India viser barnemishandling i barnehagen. Ekspert: - Et utbredt problem

RYSTENDE BILDER: Foreldrene til barnet oppdaget blåmerker på babyen sin. De forlangte å se på overvåkningsvideoen fra barnehagen, hvor de fikk se de rystende bildene av hva som hadde skjedd. Hendelsen skjedde i India, 22. november. Video: Caters News Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldrene opplevde sitt største mareritt da de fant ut at deres ni måneder gamle baby hadde blitt brutalt mishandlet i barnehagen. De oppdaget først blåmerkene, før de fikk se de rystende bildene fra overvåkningskameraet.

Babyen fikk hodeskader som følge av mishandlingen.

Ifølge Caters News har foreldrene fortalt hvor forsiktige de er med barnet som førstegangsforeldre, og at de var usikre på om de ville la barnet bli tatt hånd om av fremmede. Men barnehagen hadde forsikret dem om tryggheten, blant annet ved å vise til overvåkningskamera installert i rommet. Dette kameraet kom til å spille en sentral rolle.

- Hun slo seg selv

Da moren skulle hente barnet 21. november ble hun forskrekket av å se et blåmerke under øyet hennes. Da fikk hun beskjed om at barnet hadde slått seg selv under lek. Men da de skulle skifte på klærne hennes, fant de flere blåmerker, både på ryggen og bak ørene. De tok henne med til legen neste morgen, hvor de fikk den sjokkerende beskjeden: Barnet deres var blitt banket opp.

- Vi dro direkte til barnehagen og krevde å få se på overvåkningsvideoen. Men eieren sa at vi først måtte snakke med politiet. Politiet sjekket filmen, og vi fikk se hva som faktisk skjedde med dattera vår, forteller de Caters News.

- Vi kunne ikke tro det vi så. Det var umenneskelig. Hun slo datteren min med leker og kastet henne i bakken.

Videoen førte til anmeldelse, og både barnepasseren og eieren av barnehagen ble arrestert. Sistnevnte ble løslatt mot kausjon, mens passeren fortsatt er i varetekt.

Eieren har uttalt at hendelsen skjedde mens hun spiste lunsj, og at kvinnen i videoen ikke jobber med barna til vanlig, men at hun vasker lokalet. Ifølge eieren passet hun barna denne dagen, fordi de egentlige barnepasserne hadde fri.

Barnets form og helse skal være stabil.

Ekspert: - Jo yngre de er, jo verre vold

Ivar Stokkereit fra Unicef Norge er fagansvarlig for barns rettigheter. Han forteller at slik vold dessverre ikke er unormalt i land som India.

Ivar Stokkereit, fagansvarlig for barns rettigheter i Unicef Norge. Foto: Unicef 
Ivar Stokkereit, fagansvarlig for barns rettigheter i Unicef Norge. Foto: Unicef  Vis mer

- Vold mot barn i India, særlig i skolene, er svært utbredt. Dette til tross for at landet ratifiserte barnekonvensjonen allerede i 1992. De har også strenge lovverk som forbyr vold mot barn i skolene og i barnehagene.

Stokkereit forteller at syv av ti barn melder at de blir slått på skolen.

- Det vi har av statistikk fra India viser at jo yngre barna er, jo mer omfattende er volden.

Stokkereit forteller at volden i skolene ofte oppstår som straff for ulydighet, og at det er flere årsaker bak den dystre statistikken.

- Noe av forklaringen kan være den store mangelen på fagutdannede, dette gjelder både lærere og barnehagepassere. De er også for få. Dette fører til at de voksne får ansvar for svært mange barn. De mangler også kunnskap om hvor farlig det er å bruke vold mot barn, og hvilke konsekvenser det fører til. De vet ikke at dette er direkte brudd på barnas rettigheter.

Han påpeker at det er forbudt å bruke vold mot barn i slike tilfeller som videoen viser.

- I dette tilfellet har man bevis så jeg vil anta at det er lettere å straffe vedkommende. Det er tross alt forbudt, og det at myndighetene tar tak i dette, sender et viktig signal til andre som jobber med barn.

Ingen forbud i hjemmet

Selv om det er strenge regler for vold innen barnehage- og skoleverket, så er det ingen lovverk som forhindrer voldsbruk mot barn i hjemmet i India.

- Det er relativt få land i verden som har nulltoleranse for vold mot barn. India er et av de landene som ikke har det. Bare 40 land har et totalforbud mot vold mot barn, så globalt er dette et kjempeproblem, både i skolen og i hjemmet, avslutter Stokkereit.