Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Babyen lå bevisstløs i 19 varmegrader

Småbarnsmor Linda (26) jobber med redning. - Farlig å dekke igjen barnevogn.

FARLIG I VARMEN: småbarnsmor og førstehjelputdannet Linda Nataliye Sukkestad (26) fant en overopphetet og tilsynelatende bevisstløs baby. Her viser hun med egen barnevogn hvordan den ikke skal tildekkes med teppe i varmen. Foto: Privat. 
FARLIG I VARMEN: småbarnsmor og førstehjelputdannet Linda Nataliye Sukkestad (26) fant en overopphetet og tilsynelatende bevisstløs baby. Her viser hun med egen barnevogn hvordan den ikke skal tildekkes med teppe i varmen. Foto: Privat.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle baby- og førstehjelpsrefleksene slo inn for fullt hos småbarnsmor Linda Nataliye Sukkestad (26) da hun skjønte at en barnevogn på Storo i Oslo hadde stått helt tildekket av et fleecepledd i sola onsdag ettermiddag, kanskje en halv times tid.

Klokka var rundt 13.30, temperaturen viste 19 plussgrader og under pleddet fant Linda en overopphetet og tilsynelatende bevisstløs jentebaby, som ikke rørte seg på flere minutter før den hadde fått vann og melk på leppene.

Da var ambulansen like ved, og den opphetede babyen ble kjørt til helsesjekk sammen med sin sjokkskadde mor.

- Jeg regner med at det har gått bra. Jeg sendte min kontaktinfo med ambulansesjåføren og har ikke hørt noe. Det er nok et godt tegn. Mitt poeng er å minne andre småbarnsmødre foran de varme dagene nå om at det kan være direkte farlig å dekke over barnevogner helt, sier Linda Sukkestad til Dagbladet dagen derpå.

Varmest i landet på Kristi Himmelfartsdag var Landvik i Grimstad med +25,3 og Lier i Buskerud med 23,7 plussgrader.

26-27 mange steder

Lørdag blir det over 20 varmegrader i mange steder i Sør-Norge sør for Møre og Romsdal.

- Det blir nok 26-27 grader mange kystnære steder på Østlandet og Sørlandet, og kanskje helt opp i 30 pluss litt lenger inn i landet, som for eksempel Notodden, sier vakthavende statsmeteorolog John Austerheim ved Meteorologisk institutt.

Fredag og søndag ligger det også an til temperaturer på 20-tallet flere steder i Sør-Norge, også opp mot sørlige deler av Nordland på søndag.

I Finnmark, Troms og nordligste deler av Nordland blir det knapt tosifrede plussgrader på grunn av kald vind fra Barentshavet.

Klandrer ikke moren

Linda Sukkestad, opprinnelig fra Porsgrunn, fortalte først om sin skrekkopplevelse med den glovarme barnevognen til Varden, etter å ha gitt og fått gode småbarnsråd på Facebook.

Onsdag ettermiddag satt hun ute i finværet med sønnen Nataniel (5 måneder) og ventet på at bilen skulle bli klar fra verkstedet.

Som utdannet feier og med jobb som førstekonsulent i Oslo brann- og redningsetat, har hun varmefare og førstehjelp i «ryggmargen».

Og som førstegangsmor er hun blitt «bombardert» med helseråd i tillegg.

- Jeg klandrer på ingen måte mor til denne babyen. Det er lett å glemme seg bort litt. Jeg så at noen voksne satt med ryggen til den tildekkede vogna, og det hadde gått noe tid.

- Da slo instinktet til. Jeg måtte lette på teppet siden jeg ikke visste hvem som hadde ansvaret for barnevogna, sier den velmenende småbarnsmoren.

Ikke helsepledd

Hennes egen sønn var lettkledd med solhatt og åpen vogn i finværet.

- I kommentarer etterpå har jeg lært ytterligere en ting jeg ikke hadde tenkt på om babyer og varme. Helsepledd med hull av typen vi får på sykehuset er ikke egnet for å slippe inn luft og kjøle ned. Disse pleddene er tvert i mot lagd for å isolere og holde på varmen, har erfarne mødre skrevet. Så vet jeg det i tillegg, sier redningsetatens babyhjelper.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!