Babyen satt i arrest

Sammen med mamma Diana og pappa Ioao kom lille Guilhame Miro (15 måneder) på ferie til Norge. Endelig skulle mors venner og kjente her i landet få hilse på den lille gutten. I stedet ble ettåringen stoppet av politiet og plassert i asylarresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter ei natt i asylarresten kom politiet for å sende den 15 måneder gamle gutten ut av Norge. I siste øyeblikk klarte den portugisiske ambassaden å stoppe utkastelsen, og familien Miro kan fortsette norgesferien etter det dramatiske møtet med norsk politi.

Gledet seg

Den lille familien Miro fra Lisboa i Portugal skulle på en ni dagers norgesferie. De skulle besøke venner mor Diana (28) hadde fått i Norge under et studieopphold for ti år siden.

I den lille bygda Korsvegen utenfor Trondheim satt mange forventningsfulle store og små som ikke minst gledet seg til å få hilse på 15 måneder gamle Guilhame. Ingen hadde regnet med at norsk politi skulle ødelegge ferien for den portugisiske familien.

Passplikt for barn

Reiser mellom EU-land og Norge er ikke belagt med passplikt. Barn må imidlertid ha eget pass eller være innskrevet i foreldrenes pass. Det var det bare det norske grensepolitiet som visste.

Ved ankomst Gardermoen ble de portugisiske turistene trukket til side og avkrevd pass for babyen. Fødselsattest og forslag om at venner kunne gå god for at Guilhame faktisk reiste med rett par foreldre, nådde ikke fram.

Gjentatte forsøk på å oppnå kontakt med den portugisiske ambassaden mislyktes. De kunne i så fall ha utferdiget pass på bakgrunn av de identitetsbevisene barnet faktisk hadde.

Etter å ha ventet hos grensepolitiet i fire timer ble det utferdiget utkastelsesvedtak, og familien ble sendt til forvaring på Internat Fornebu.

- Det var først da jeg begynte å få en følelse av at dette ikke kom til å løse seg, sier en utmattet Diana Mira til Dagbladet.

Hele natta var Dianas venner og advokat fullt geskjeftiget med å finne en løsning. En anke om oppsettende virkning på utkastelsesvedtaket fram til mandag ble blankt avslått. Asker og Bærum politikammer ville ikke gi ambassaden anledning til å utferdige et pass til lille Guilhame.

- Etter boka

- Dette er helt etter boka, sier familiens advokat, Jan Schjatvet, til Dagbladet, men legger til: - Men det mangler noen sider i den. Det må være mulig å utvise skjønn i slike saker.

Diana Miro tror ikke at noe slikt ville ha kunnet skje i hjemlandet Portugal.

- Det var ikke dette jeg ville vise fram til familien min, sukker hun. - Jeg forstår at man må ha et regelverk for innreiser, men dette kunne vel ha vært løst litt mer kreativt.

Ville dele nista

Diana har bare godord å si om personalet på forvaringsanstalten. Da de ankom seint på kvelden, hadde Securitas-vakta tilbudt å dele lasagne-nista si med dem, siden kjøleskapet på stedet bare inneholdt melkekartonger som var utgått på dato.

- Ikke for barn

- Dette er ikke en dramatisk situasjon, ler pappa Ioao (30). I ettertid finner han det hele ganske paradoksalt, og mest av alt komisk. Men likevel:

- Men vi var jo i fengsel. Eller, Guilhame var i fengsel. Og fengsel er ikke noe sted å være for barn.

Klokka 10 ble den lille familien hentet av sivilkledd politi og eskortert til Gardermoen. Bare minutter før flyet skulle lette kom det portugisiske ambassadepersonalet dem til unnsetning, med pass til Guilhame.

- Nå gleder vi oss til endelig å treffe den lille fengselsfuglen, sier venninnen Ingrid Volløyhaug til Dagbladet.

an-magritt.seeland@dagbladet.no