Babyen Yousef (1 dag) er Kobani-kurdernes yngste flyktning

Her er krigens liv og død.

-VI YDMYKES: Shamsa Yousef (30) kom til Tyrkia for to dager siden, etter å ha flyktet til byen Serec fra den syriske byen Kobani. Kobani er under kraftige angrep fra Den islamske stat (IS), og Shamsa rakk akkurat å komme seg i sikkerhet i Tyrkia, før sønnen Yousef ble født. Foto: Kassem Hamadé
-VI YDMYKES: Shamsa Yousef (30) kom til Tyrkia for to dager siden, etter å ha flyktet til byen Serec fra den syriske byen Kobani. Kobani er under kraftige angrep fra Den islamske stat (IS), og Shamsa rakk akkurat å komme seg i sikkerhet i Tyrkia, før sønnen Yousef ble født. Foto: Kassem Hamadé Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ GRENSA TIL KOBANI (Dagbladet): Babyen Mohamad Yousef er ett døgn gammel. Han er Kobani-kurdernes yngste flyktning. Mens han ammes av sin mor Shamsa, bærer paret Shaikh Ahmad og Salwa Mousa sin drepte sønn Farman (23) til hans endelige hvilested.

- Jeg har en annen sønn som forsvarer Kobani og en datter som er frihetskjemper i de kurdiske fjellområdene, sier Shaikh Ahmad, stolt.

LAGT I JORD Sakte, sakte heller paret Shaikh Ahmad og Salwa Mousa jord over gravplassen til sin avdøde sønn i den tyrkiske byen Suruc. De rømte over grensa, fra Kobani i Syria, da Den islamske stats forbannelse rammet hjemstedet.

Fargerike flagg vaier over mengdene av sørgende som kommer til gravplassen denne formiddagen. Flaggene symboliserer kurdernes mangeårige kamp for selvstendighet og frihet - en kamp de nå også kjemper mot islamistene i IS.

De sørgende står i solsteiken og roper oppmuntrende slagord - martyren lever! 23-åringen ble skutt og drept av en snikskyter på onsdag. Han var politimann i kurdernes demokratiske selvstyre i Kobani.

- Jeg var med ham inne i Kobani hele tiden. Men jeg stod i et hus og tok hånd om fire martyrer - to menn og to unge kvinner - da jeg fikk beskjed om at de trengte meg ved grenseovergangen. Jeg skyndte meg ut dit og fikk se sønnen min ligge død i en ambulanse, sier Shaikh Ahmad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer