Babyen Yousef (1 dag) er Kobani-kurdernes yngste flyktning

Her er krigens liv og død.

-VI YDMYKES: Shamsa Yousef (30) kom til Tyrkia for to dager siden, etter å ha flyktet til byen Serec fra den syriske byen Kobani. Kobani er under kraftige angrep fra Den islamske stat (IS), og Shamsa rakk akkurat å komme seg i sikkerhet i Tyrkia, før sønnen Yousef ble født. Foto: Kassem Hamadé
-VI YDMYKES: Shamsa Yousef (30) kom til Tyrkia for to dager siden, etter å ha flyktet til byen Serec fra den syriske byen Kobani. Kobani er under kraftige angrep fra Den islamske stat (IS), og Shamsa rakk akkurat å komme seg i sikkerhet i Tyrkia, før sønnen Yousef ble født. Foto: Kassem HamadéVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ GRENSA TIL KOBANI (Dagbladet): Babyen Mohamad Yousef er ett døgn gammel. Han er Kobani-kurdernes yngste flyktning. Mens han ammes av sin mor Shamsa, bærer paret Shaikh Ahmad og Salwa Mousa sin drepte sønn Farman (23) til hans endelige hvilested.

- Jeg har en annen sønn som forsvarer Kobani og en datter som er frihetskjemper i de kurdiske fjellområdene, sier Shaikh Ahmad, stolt.

LAGT I JORD Sakte, sakte heller paret Shaikh Ahmad og Salwa Mousa jord over gravplassen til sin avdøde sønn i den tyrkiske byen Suruc. De rømte over grensa, fra Kobani i Syria, da Den islamske stats forbannelse rammet hjemstedet.

Fargerike flagg vaier over mengdene av sørgende som kommer til gravplassen denne formiddagen. Flaggene symboliserer kurdernes mangeårige kamp for selvstendighet og frihet - en kamp de nå også kjemper mot islamistene i IS.

De sørgende står i solsteiken og roper oppmuntrende slagord - martyren lever! 23-åringen ble skutt og drept av en snikskyter på onsdag. Han var politimann i kurdernes demokratiske selvstyre i Kobani.

- Jeg var med ham inne i Kobani hele tiden. Men jeg stod i et hus og tok hånd om fire martyrer - to menn og to unge kvinner - da jeg fikk beskjed om at de trengte meg ved grenseovergangen. Jeg skyndte meg ut dit og fikk se sønnen min ligge død i en ambulanse, sier Shaikh Ahmad.

DE SOM BLE IGJEN Da han prøvde å bli med ambulansen over grensa til Tyrkia, ble han stoppet av militæret. De trodde han ville flykte fra Syria, men Shaikh Ahmad sier han bare ville begrave sin døde sønn. På den andre siden av grensa ventet kona Salwa Mousa. Hun flyktet til Suruc for to uker siden og bor hos slektninger.

- Jeg var med og tok imot ambulansen på sykehuset. Sist jeg pratet med sønnen min sa han at han ikke kunne fortsette å ta telefonen når jeg ringer, for å ikke bli følelsesmessig påvirket, sier Salwa, mens hun gråter i stillhet på kanten av gravsteinen.

Det tok Shaikh Ahmad fire timer å komme seg ut av Kobani og inn i Tyrkia, for å begrave sin sønn. I går tok de farvel og la ham i jorda.

- Det finnes fortsatt rundt 4000 sivile i Kobani. IS kontrollerer den østre deler av byen og prøver å rykke fram, men de møter mye hard motstand fra våre krigere. Vi har mangel på våpen, mat, sykehus og medisinsk utstyr, men kampviljen kjenner ingen grenser, sier Shaikh Ahmad.

FOR LITE, FOR SENT De som har valgt å bli, støtter nå den kurdiske geriljaen med mat og moralsk støtte, ifølge Shaikh Ahmad. Han anslår at rundt 150 døde kurdere har blitt begravet i en park, fordi byens kirkegård kontrolleres av IS.

BEGRAVDE SØNNEN:  Shaikh Ahmad og Salwa Mousa har begravd sønnen Ferman (23) i Suruc i Tyrkia. Han ble drept av en snikskytter i Kobani. Foto: Kassem Hamadé
Foto: Kassem
BEGRAVDE SØNNEN: Shaikh Ahmad og Salwa Mousa har begravd sønnen Ferman (23) i Suruc i Tyrkia. Han ble drept av en snikskytter i Kobani. Foto: Kassem Hamadé Foto: Kassem Vis mer

Det virker som mange setter livet på spill i krigen mot IS. Selv de som får lettere skader, risikerer å dø. Vanligvis tar det 30 minutter fra Kobani til nærmeste by i Tyrkia med sykehus. Men det tyrkiske militæret gjør det vanskelig for de skadde å krysse grensen. Syrerne tvinges til å bli på grensa i flere timer.

- En ung kvinne ble truffet i benet. Han mistet mye blod og døde. Det finnes flere slike eksempler, påpeker Shaikh Ahmad.

Han sier koalisjonens luftangrep kommer for sent. For nå er IS inne blant bolighusene, og det gjør luftangrepene vanskeligere.

- Hvis koalisjonen mente alvor med at de skal støtte kurderne, burde de angrepet IS-baser for flere uker siden. Men i Kobani kjemper folk uansett. For byen skal ikke falle, sier Shaikh Ahmad.

- VI YDMYKES OG TRAKASSERES Samtidig som ambulansen kjørte inn i Tyrkia med Shaikh Ahmads døde sønn, ble Shamsa Yousef (30) fraktet til en klinikk i Suruc. Hun hadde vært i Tyrkia i ett døgn da sønnen hennes kom til verden.

Høygravid hadde hun flyktet over grensa fra Kobani, til fots. Ute på åkrene var hun redde barnet skulle komme. Men nå er gutten ett døgn gammel

- Jeg er glad for at han har det bra. Men se på livet vi lever. Vi har forlatt huset og jordene våre og lever nå under et tre utenfor Folkets hus, sier Shamsa.

I tillegg til den lille gutten, har Shamsa to andre barn. Yosef (6) og Amal (3). Begge er som magneter, de sitter som klistret til kroppen hennes.

- Vi ville ikke forlate hjemme vårt. Når nabofamilien på seks ble drept i et bombeangrep fra IS, bestemte vi oss for å flykte. Jeg er i dyp sorg over hvordan vi har det. Vi ydmykes, trakasseres og tvinges til å leve på rømmen, sier Shamsa.

UNG FLYKTNING:  Kurdere strømmer over grensa fra Syria, hvor Den islamske stat nå herjer. Shamsa Yousef (30) har nettopp født en sønn inn i krigen. Foto: Kassem Hamadé
UNG FLYKTNING: Kurdere strømmer over grensa fra Syria, hvor Den islamske stat nå herjer. Shamsa Yousef (30) har nettopp født en sønn inn i krigen. Foto: Kassem Hamadé Vis mer

Det går ikke en natt uten at hun gråter, ifølge en av hennes flyktningenaboer. Det er flere hundretusen kurdere som deler samme skjebne som Shamsa. Den tyrkiske grensen er overfylt med flyktninger fra Kobani. De får mat og nødhjelp av de lokale og frivillige hjelpeorganisasjoner.

Shamsa hadde spart litt penger. Men de tar snart slutt. Kanskje holder pengene en måned, og etter det vet hun ikke hvordan hun skal klare seg.

- Om IS tar Kobani, kan vi ikke dra tilbake. De anser oss kurdere som mindre verdt og kommer til å slakte oss ned. Det er en katastrofe om vi ikke får vende tilbake til våre hjem, sier Shamsa og titter ned på sin sønn med sorgfulle øyne.

Kassem.hamade@expressen.se

PÅ GRENSA TIL TYRKIA:  Den islamske stat er i ferd med å ta over den kurdiske byen Kobani, som ligger på grensa til Tyrkia nord i Syria.
PÅ GRENSA TIL TYRKIA: Den islamske stat er i ferd med å ta over den kurdiske byen Kobani, som ligger på grensa til Tyrkia nord i Syria. Vis mer