Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Babyene manglet armer. Gir opp å finne ut hvorfor

De franske helsemyndighetene kan ikke gi et godt svar på hvorfor 13 babyer ble født uten hele eller deler av armen mellom 2007 og 2017.

HELSESKANDALE: Franske myndigheter har gitt opp å finne svar på hvorfor 13 babyer ble født uten hele eller deler av armen mellom 2007 og 2017. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
HELSESKANDALE: Franske myndigheter har gitt opp å finne svar på hvorfor 13 babyer ble født uten hele eller deler av armen mellom 2007 og 2017. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13 franske foreldrepar har ikke fått noe godt svar på det de har lurt på siden barnet deres ble født: Hvorfor ble mitt barn født uten hender, underarm eller arm?

Saken har av noen blitt omtalt som en «helseskandale», og dreier seg om at det mellom 2007 og 2017 ble født 13 barn som manglet enten hender, underarmer eller armer på landsbygda i Frankrike.

«Tragisk»

De første rapportene kom fra landsbyen Druillat i Ain-departementet i de østlige deler av Frankrike, der sju barn ble født uten armer, underarmer eller hender mellom 2009 og 2014. Alle bodde i en radius på snaue to mil, skriver The Guardian.

Forskere fikk først nyss om saken i 2011, og tre år seinere ble det rapportert om at ytterligere tre barn som manglet hele eller deler av armene hadde blitt født i 2007 og 2008 i byen Mouzeil vest i Frankrike.

Og i 2015 ble rapport at tre barn som manglet armer, underarmer eller hender hadde blitt født i byen Guidel lengst vest i Frankrike mellom 2011 og 2013.

De franske helsemyndighetene, Santé Publique France, avslørte for første gang torsdag i forrige uke at de har etterforsket saken. De slår fast at situasjonen er «tragisk» for familiene, men at antallet saker i Ain-departementet er innenfor det nasjonale gjennomsnittet, skriver The Local.

Rundt 150 babyer blir årlig født med liknende misdannelser i Frankrike.

Fant ingen miljøfaktor

Når det gjelder de to andre områdene har myndighetene slått fast at det er uvanlig mange tilfeller.

- Vi har snakket med foreldrene og besteforeldrene, og besøkt deres hjem. Ingen miljøfaktor - sprøytemidler, for eksempel - har skylda, sier François Bourdillon, direktør for Santé Publique France.

De slår fast at de ikke har funnet noe som knytter de forskjellige tilfellene til hverandre.

«Fraværet av en hypotese av en felles årsak gjør det ikke mulig å etterforske videre», heter det i en uttalelse fra Santé Publique France, som sier de har avsluttet etterforskningen.

Sinte foreldre

Det opprører foreldrene.

- Jeg er rasende over at det ikke har blitt igangsatt en etterforskning. Vi har det som skal til for å etterforske disse misdannelsene. De må forsøke å gi oss svar i stedet for å dekke over saken, sier Céline Figueiredo, mora til fire år gamle Sacha, en av barna fra Ain.

Hun er spesielt opptatt av å få svar for å kunne gi sønnen sin svar på hvorfor han ikke er helt som alle andre.

- Vi er imponert over Sacha. Han ber aldri om hjelp. Men siden han startet på skolen har noen av vennene hans stilt ham spørsmål eller gjort narr av ham, og han sier at han vil ha ei hånd, forteller Figueiredo.

- Det er viktig for oss å forstå hva som kan ha skjedd under graviditeten sånn at vi kan svare ham en dag.

Men der de franske myndighetene ikke mener at det finnes noen klare årsaker som kan forklare de mange tilfellene av barn født med misdannelser, er organisasjonen Remera, som tar for seg saker som dreier seg om misdannelser, ikke av samme oppfatning.

- Ikke tilfeldigheter

Leder av Remera, epidemiologen Emanuelle Amar, sier at myndighetenes konklusjon er «uakseptabel» og at antallet misdannelser av den typen man ser i Ain-departementet er «58 ganger høyere enn det vi vanligvis ville ventet».

- Vi sier til familiene at de må leve med spørsmålene og at det bare er uflaks, sier Amar.

Santé Publique France har tidligere omtalt de mange tilfellene av misdannelser som «tilfeldigheter», noe Amar ikke går med på. Han mener at sannsynligheten for at det dreier seg om tilfeldigheter er svært liten.

Legene hos Remera mener det sannsynligvis er sprøytemidler som har skylden. Dette knytter de til at det samtidig som det ble født barn uten hender eller armer ble født flere kalver uten hale og med for få ribbein.

- Vi har intervjuet alle mødrene med et veldig utfyllende spørreskjema om deres livsstil. Det eneste de har til felles er at de bor i et veldig landlig område, sier Amar.

Men så langt har ingen kunnet gi et godt svar på hva som ligger bak de mange misdannelsene.

- Disse misdannelsene er veldig sjeldne, men også veldig spesifikke. Det er noe, et eller annet produkt, som fjerner lemmene når fosteret utvikles. Vi må lete etter det. Vi må spør oss selv hva som kan stoppe denne utviklingen og finne det, sier Amar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!