Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Babyer lærer språk allerede i mors mage

- At fosterets hjerne er så aktiv, trodde vi ikke tidligere, sier professor bak forskningen.

AVSLØRT AV SMOKKESUGING: Amerikanske og svenske forskere har funnet ut at spedbarn starter sin morsmålsopplæring allerede før de kommer til verden. Foto: Christine Moon/Pacific Lutheran University
AVSLØRT AV SMOKKESUGING: Amerikanske og svenske forskere har funnet ut at spedbarn starter sin morsmålsopplæring allerede før de kommer til verden. Foto: Christine Moon/Pacific Lutheran University Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyfødte er mye bedre kjent med lydene i morsmålet sitt enn tidligere antatt. Faktisk så lærer fosteret seg distinkte lyder i språket sitt allerede i mors liv, konkluderer en fersk studie fra Pacific Lutheran University i Washington, USA.

Forskningen, som er ledet av psykologiprofessor Christine Moon, viser at nyfødte, bare timer etter at de er født, viser sterk læringsinteresse for vokalene i et språk som ikke er deres morsmål.

- I over 30 år har vi visst at fosteret begynner å lære stemmer å kjenne gjennom at mor snakker. Dette er den første studien som viser at vi lærer språkspesifikke lyder i morsmålet vårt allerede før vi er født, sier Moon i en pressemelding.

Avslørt av smokk Tidligere har man trodd at spedbarna først startet læringen av vokaler og konsonanter etter at de kom til verden. Forskningsresultatene vil bli publisert i kommende utgave av tidsskriftet Acta Paediatrica.

Studien foregikk som følger: 80 spedbarn ble testet på sykehuset da de var rundt 30 timer gamle. Dette foregikk enten på Madigan Army Medical Center i Tacoma, Washington eller på Astrid Lindgren barnesykehus i Stockholm.

Barna fikk høre en svensk eller en engelsk vokal, og de kunne selv bestemme hvor mange ganger de ville høre de gitte vokalene ved å suge på en smokk som var koblet til en datamaskin.

Spedbarna fikk høre 17 språklyder fra morsmålet og 17 språklyder fra et fremmed språk.

I begge land viste det seg at barna som fikk høre lyder fra et fremmed språk var ivrigere til å suge på smokken. Forskerne mener dette indikerer at de allerede har lært morsmålets vokallyder mens de fremdeles var i mors mage.

- Som en magnet Professor Hugo Lagercrantz ved Karolinska institutet i Stockholm er medforfatter av studien.

OVERRASKET: Professor Hugo Lagercrantz ved Karolinska institutet i Stockholm sier at de tidligere ikke var klar over at fosteret har så høy hjerneaktivitet i mors liv. Foto: Karolinska institutet
OVERRASKET: Professor Hugo Lagercrantz ved Karolinska institutet i Stockholm sier at de tidligere ikke var klar over at fosteret har så høy hjerneaktivitet i mors liv. Foto: Karolinska institutet Vis mer

- Babyene må ha lært seg mors vokaler allerede før fødselen. De sugde ivrigere på smokken da de hørte noe nytt og spennende. At fosterets hjerne er så aktiv, trodde vi ikke tidligere. De suger til seg ordlyder som en magnet, sier Hugo Lagercrantz til Dagbladet.

Fra 30. svangerskapsuke har fosteret utviklet hørselen slik at språklæringen kan finne sted. Ved fødselen har barnet allerede kunnet suge til seg lærdom i ti uker.

- I disse ti siste ukene av svangerskapet foregår det altså mye hjerneaktivitet, sier Hugo Lagercrantz. Han påpeker at deres studie ikke er den første som konkluderer med betydelig hjerneaktivitet i mors liv.

- Andre studier har vist at barn kan lære seg rytmer og musikk mens de fremdeles er i mors mage, sier professoren.

OVERRASKET: Professor Hugo Lagercrantz ved Karolinska institutet i Stockholm sier at de tidligere ikke var klar over at fosteret har så høy hjerneaktivitet i mors liv. Foto: Karolinska institutet
OVERRASKET: Professor Hugo Lagercrantz ved Karolinska institutet i Stockholm sier at de tidligere ikke var klar over at fosteret har så høy hjerneaktivitet i mors liv. Foto: Karolinska institutet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!