Babyer og eldre var levende skjold mot NATO

LONDON (Dagbladet): Over 60 000 kosovoalbanere, alt fra seks måneder gamle babyer til gamle pensjonister, ble holdt fanget i tre landsbyer nord i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbrente landsbyer ble brukt som konsentrasjonsleirer, og serbernes plan var å bruke disse menneskene som levende skjold dersom NATOs bakkestyrker rykket inn i provinsen.

Omringet

Det er den britiske avisa The Sunday Telegraph som avdekker konsentrasjonsleiren i landsbyen Saykovac ved Podujevo like ved grensa mot Serbia. Barn, kvinner og menn var sterkt svekket av sult og utmattelse da avisa kom til landsbyen.

Det var under en stor operasjon i midten av april de 60 000 ble arrestert av serbiske soldater og fraktet til utbrente landsbyer. Disse ble straks omringet av serbiske tanks og soldater, og alle som forsøkte å rømme ble skutt.

Etter mønster av nazistenes konsentrasjonsleirer ble kosovoalbanerne utstyrt med et ID-kort med navn, registreringsnummer og hvilken leir de var plassert i.

De 20 000 konsentrajonsleirfangene i landsbyen Saykovac hadde vært uten vann, mat og medisiner i flere dager da NATO-tropper kom til byen. To journalister fra The Sunday Telegraph trodde ikke sine egne øyne da de ankom landsbyen like etter NATO-troppene.

Serberne skjøt

Til tross for at de 20 000 var fullstendig utmattet, jublet de og hilste NATO-soldatene velkommen. Etter hvert kom de grufulle historiene om to måneder under serbisk terror.

De serbiske soldatene på vakt hadde skutt etter alle, og de hadde skutt vilkårlig mot de kosovoalbanske husene. Flere av dem viste fram skuddsår i armer og bein. De hadde levd med terror og frykt utenfor husveggene i to grufulle måneder.

Serbernes plan var å bruke de yngste som skjold mot NATO-troppenes tanks, og dette fikk de livredde kosovoalbanerne klar beskjed om fra de serbiske soldatene.
{ndash}Kan dere tenke dere, babyer mot tanks? Det serberne har gjort mot oss er verre enn hva Hitler gjorde, sier Maliq Rexhepi (73) til den britiske søndagsavisa.