Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Babyer skutt gjennom hodet

Saddam henrettet spebarn med leker i hendene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremdeles leter irakere etter slektninger og kjære som forsvant under Saddam Husseins enevelde. Nå skrives nok et kapittel i Iraks vonde historie:

I går ble enda en massegrav funnet. Graven ligger nord i Irak langs elven ved byen Hatra. Hatra var i tidligere tider kjent som 'Solens by' og inneholder en rekke arkeologiske skatter.

De ni grøftene som arkeloger og etterforskere har funnet, inneholder minst 300 døde kropper, kanskje så mange som flere tusen. Blant de døde er gravide kvinner og spebarn som selv i døden tviholder på lekene sine.

Én av gravene inneholder kun kvinner og barn. Likene har alle sin historie å fortelle: En kvinne omfavner barnet sitt og prøver å gjemme det i armene. Men hun klarte ikke å beskytte den lille mot overmakten. Barnet er skutt i bakhodet. Kvinnen er skutt i ansiktet.

Med bulldosere er mødre og barn presset sammen i sanden i de overfylte gravene.

Ofrene ble sannsynligvis drept en gang på 80-tallet fordi de var kurdere.

Greg Kehoe er jurist utnevnt av Det hvite hus for å jobbe med den spesielle krigsforbryterdomstolen i Irak. Kehoe har tidligere jobbet med massegraver på Balkan. Han sier at funnet gjorde dypt inntrykk:

- Jeg har jobbet mye med massegraver. Men noe som dette har jeg ikke sett før. Et dødsfelt. Små menneskeknokler. Beinrester så tynne som fyrstikker.

Mange døde ble brakt til området etter at de var torturert og henrettet. Andre ble fraktet til massegravene og skutt på stedet.

Etterforskerne håper at funnet skal kunne brukes til å få Saddam Hussein domfelt for forbrytelser mot menneskeheten.

GJØR INNTRYKK:</B> Greg Kehoe på kanten av en av gravene. Rester av små knokler og barneklær forteller en ufattelig historie.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media