Babyer spiser mest økologisk

Stor salgsvekst for økomat - men mest til de minste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Omsetningen av økologiske varer fortsetter å stige. Første halvår 2008 kjøpte vi hele 44 prosent mer økologisk enn på samme tid i fjor, viser en rapport fra Statens landbruksforvaltning. Fra januar til juni kjøpte vi økologisk for nær en halv milliard kroner.

Det er til babyene vi først og fremst velger det økologiske alternativet.

Det selges størst mengder av melk, korn, grønnsaker og poteter og egg, men andelen økologisk i forhold til vanlige produkter er fortsatt liten for alle varer - så nær som barnemat.

Hvert sjuende produkt økologisk

Litt mer enn hvert sjuende barnematprodukt som kjøpes, er økologisk. Dette er en økning fra 12 til 15 prosent på ett år. Kun 4,5 prosent av eggene og 2 prosent av alle meieriproduktene vi kjøper er økologiske.

- Vi vet at folk gjerne går over til mer økologisk mat ved store skift i livet sitt. For eksempel når man flytter hjemmefra, når man merker på kroppen at man blir eldre, eller når man får barn. Man blir ofte ekstra opptatt av helse når det gjelder de bitte små, sier markedssjef i Oikos, Kersti Mathiassen.


Fagbladet Ren Mat publiserte nylig
en undersøkelse om økologisk mat i butikk. De skriver at flere produkter er blitt standardsortiment, og at økologisk barnemat på glass er selvskrevet, også hos lavpriskjedene.Helse er viktigst
En Økobarometer-undersøkelse viser hva som er de vanligste årsakene til at folk velger økologisk. Troen på at det er bedre for helsa, viser seg å være den viktigste grunnen.

- På førsteplass kommer et ønske om bedre helse. Nummer to er å unngå sprøytemidler og tilsetningsstoffer. Det tredje er hensynet til miljøet, og det fjerde punktet er bedre smak og dyrevelferd, sier Kersti Mathiassen.
 
Miljø har kommet med på lista etter at fokuset på klima- og miljøproblemer har økt.

Ifølge en artikkel av Gerd Holmboe-Ottesen i Tidsskriftet for den norske Lægeforening i 2004, kan økologisk mat bidra til bedre helse. Det er høyere innhold av antioksidanter i økologisk plantekost og høyere innhold av essensielle fettsyrer i produkter fra dyr som beiter fritt. Bioforsk og svenske Livsmedelsverket har funnet at det er mindre rester av plantevernmidler i økologisk mat enn i annen mat. Færre tilsetningsstoffer er tillatt. Likevel er det en diskusjon om hvor mye sunnere denne maten egentlig er.

Oikos har funnet at det blant tilhengerne av økomat er en viss overvekt av kvinner mellom 30 og 50 år, med mer enn tre års høyere utdanning og hjemmeværende barn. Kjersti Mathiassen tror at valget av økologisk barnemat kan ha sammenheng med at det ofte er kvinner som handler inn mat til heimen.

- Men det er vanskelig å isolere en kundegruppe utifra demografi, det er ikke en homogen gruppe. Man finner en klarere inndeling hvis man ser på verdier og interesser, sier Kersti Mathiassen.


Flere varer i salg
Den totale omsetningen av økologisk mat har økt i takt med at varesortimentet stadig utvides. I løpet av det siste året har over 1300 nye Debio-godkjente matvarer kommet på markedet. Totalt finnes nå over 4500 økomatprodukter.

- Det er kommet flere produkter i butikkene. I tillegg er varene lettere å finne, fordi flere butikker merker hyllene med ø-merket, sier rådgiver i Statens landbruksforvaltning, Hege T. Sørensen.

Selv om andelen økologisk mat øker, utgjør den fortsatt bare 1,2 prosent av den totale matvarehandelen. Et høyt prisnivå, vanskelig tilgjengelighet og god tillit til ordinære landbruksvarer kan være forklaringer på dette. Salget for ”vanlige” varer øker også, men ikke like mye.

 FÅR MEST ØKOLOGISK: Det er til de aller minste at forbrukerne oftest velger økologiske produkter.
FÅR MEST ØKOLOGISK: Det er til de aller minste at forbrukerne oftest velger økologiske produkter. Vis mer
Babyer spiser mest økologisk
POPULÆRT: Så og si alle butikker har økologisk barnemat, og det blir ofte foretrukket av småbarnsmødre og -fedre.