Babyhval trodde seilbåt var moren

Risikerer å sulte ihjel eller bli spist av hai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En to uker gammel knølhvalbaby har blitt forlatt av moren sin. Nå prøver den å få kontakt med båtene i farvannet rundt Palm Beach i Sydney.

- Måten hvalkalven dytter snuten sin borti baugen på yachtene, tyder på at den er avhengig av morsmelk. Den prøver virkelig å die fra båtene, like under vannlinjen, forteller Chris McIntosh, talsmann for den australske viltnemda, til AFP.

Lurte den ut i åpent hav

Knølhvalbabyen har imidlertid liten sjanse til å overleve, med mindre den finner tilbake til moren sin eller til en annen, diende hvalku.


I begynnelsen var kalven særdeles knyttet til en spesiell båt, og viltnemda forsøkte å utnytte dette for å få hvalkalven til å komme sammen med andre, migrerende knølhvaler.

- Vi klarte å lure kalven en kilometer ut i havet - det er sikkert første gang det er blitt gjort med en yacht som surrogatmor, sier McIntosh.

- Senere så vi hvaler litt lenger ute i havet og vi hadde et snevert håp om at kalven ville følge dem. Men i dag tidlig fikk vi meldinger om at kalven har svømt tilbake hit, legger han til.

I fare for haiangrep

Nå renner håpet ut for den lille knølhvalen.

- Det vil bli vanskelig å lure kalven ut til åpent hav igjen, nå som den ikke lenger er tilknyttet en spesiell seilbåt, og alle forsøk på å gjete den ut vil bare gjøre kalven stresset, opplyser McIntosh.

Kalven er fem meter lang og veier fem tonn, men den klarer ikke å ta til seg føde på egen hånd.

- For øyeblikket beveger den seg ganske så fritt, men i løpet av de neste tre dagene kommer helsetilstanden dens til å forverres. Det er svært lite håp for kalven, sier McIntosh.

- Når den har brukt opp reservene, så kan den strande på grunt vann. Da er den i fare for å bli angrepet av hai, sier han.

Dersom hvalbabyen strander, så er det trolig at den vil bli avlivet.Ikke plass til å ale opp hval

- Vi har snudd og vendt på alle mulige løsninger som innebærer å fange og fø opp hvalkalven, men det virker umulig å få gjennomført, både i Australia og i resten av verden, sier John Dengate ved viltnemda til Times Online.

- Babyhvaler dier i elleve måneder på store mengder melk. For å ale opp kalven, må noen fø den med et hvalmelksubstitutt. De må også kunne ha plass til hvalen fram til den blir voksen, og da ville den veid omkring 36 000 kilo og vært 12 til 16 meter lang, sier han.

- Det er hjerteskjærende, men det eneste vi kan gjøre er å følge med på den lille karen og håpe at han finner en ny mamma snart, sier Dengate.