Babyhvalen Colin må dø

Har pusteproblemer og skjeve finner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den forlatte babyhvalen som trodde en seilbåt var moren dens, har blitt Australias nye yndling.

Viltnemda, frivillige og til og med det australske militæret har involvert seg i å få Colin, som babyknølhvalen har blitt døpt, gjenforent med familien eller en surrogatmor før han dør av sult.

Tyr til sjaman

- Det som skjer med lille Colin er hjerteskjærende. Det ser mørkt ut, men vi gjør alt som står i vår makt, sier Morris Iemma, delstatsleder i New South Wales, til Reuters.

Myndighetene har til og med tilkalt en aboriginsk «hvalhvisker» for å snakke med hvalkalven, melder australsk fjernsyn.

- Han har lyst til å dra, han vil dra til bake til havet. Han savner de voksne hvalene, sier «hvalhvisker» Bunna Lawrence.

Taues av marinen?

Veterinærer har tatt blodprøver av hvalen for å se om han er sterk nok til å bli tauet ut til åpnet hav for å forenes med migrerende hvaler.

- Marinen er klar til å trå til. Vi kan taue Colin ut til åpent hav ved å bruke en oppblåsbar flytetank som slynge rundt hvalen, sa forsvarsminister Joel Fitzgibbon til BBC.

Han understreket like fullt at hvalen ikke nødvendigvis ville overleve av den grunn.

- Man må få hvalen helt til Antarktis der maten er. Det er 2000 kilometer fra Sydneys kyst. Og Colin vet ikke hvordan han skal unngå spekkhoggere eller finne krill, sier John Dengate, talsmann for viltnemda.

Dier fremdeles på båter

For øyeblikket er det morsmelk, og ikke krill, hvalkalven trenger for å overleve. Imidlertid har alle forsøk på å koble Colin med andre hvaler feilet, og det finnes ikke noe reelt alternativ.

- Kalven trenger å die i nesten ett år. Aldri før har noen prøvd å ale opp en hval på denne størrelsen og for så lang tid, sier Dengate.

Colin er allerede over fem meter lang, men babyhvalen prøver fortsatt å die på båtene i havnen utenfor Sydney.

- Det hørtes ut som en støvsuger nederst på båten. Da jeg reiste meg, så jeg hvalen som prøvde å suge på siden av båten, forteller sjømannen Peter Lewis til en lokal radiostasjon.

- Det var et utrolig trist skue. Det holdt på i en times tid, på begge sidene av båten. Iblant blåste den ut luft som for å si at «dette virker ikke», sier sjømannen.

Pusteproblemer

Siste nytt i saken er at Colin vil bli avlivet. Colin har vanskeligheter med å puste, og finnene hans peker i en uvanlig retning.

- Veterinærene som undersøkte ham, ble overrasket over hvor raskt det hadde gått nedover med ham, sier Dengate til Melbourne Herald Sun.

Ekspertene mener det ikke lenger er noen sjanse for at han kan overleve, og har rådet myndighetene til å avlive babyhvalen så raskt som mulig for å spare ham for unødvendig lidelse.

- Det var en vanskelig beslutning å ta, men vi følger veterinærenes råd, konkluderer Dengate.