Babyorangutangen klynger seg til den mishandlede mora etter å ha blitt angrepet av mennesker

- En menneskeskapt konflikt mellom dyr og mennesker, sier Regnskogfondets Anja Lillegraven.

UTSULTET: En babyorangutang klynger seg til den svært underernærte moren sin etter at de begge ble funnet av dyrevernsforkjempere. Tusenvis av skogbranner herjer i Indonesias regnskog nå, og derfor skjer det stadig oftere at orangutanger tar seg inn til landsbyer for å finne mat. Dette liker ikke innbyggerne, og konflikter mellom orangutanger og mennesker har blitt vanligere. Orangutangene på bildet hadde tatt seg inn i landsbyen Kuala Satong i Indonesia, men ble angrepet av sinte innbyggere. Foto: AFP PHOTO / INTERNATIONAL ANIMAL RESCUE / HERIBERTUS
UTSULTET: En babyorangutang klynger seg til den svært underernærte moren sin etter at de begge ble funnet av dyrevernsforkjempere. Tusenvis av skogbranner herjer i Indonesias regnskog nå, og derfor skjer det stadig oftere at orangutanger tar seg inn til landsbyer for å finne mat. Dette liker ikke innbyggerne, og konflikter mellom orangutanger og mennesker har blitt vanligere. Orangutangene på bildet hadde tatt seg inn i landsbyen Kuala Satong i Indonesia, men ble angrepet av sinte innbyggere. Foto: AFP PHOTO / INTERNATIONAL ANIMAL RESCUE / HERIBERTUSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannene i Indonesias regnskog har de siste ukene fått oppmerksomhet internasjonalt. I forrige uke skrev Dagbladet om hvilke konsekvenser disse skogbrannene kan få, og hva som har forårsaket dem.

De flere tusen brannene har allerede brent ned store områder i regnskogen, som er det eneste stedet det finnes ville orangutanger i dag. Dyrevernsorganisasjoner uttrykker bekymring for hvordan det kommer til å gå med dyrelivet, og flere dyrearter kan være i fare dersom brannene ikke stoppes.

Angrep to orangutanger Bilder dyrevernsorganisasjonen International Animal Rescue nylig har offentliggjort viser én av konsekvensene skogbrannene har fått så langt. En utsultet orangutangmor og hennes barn ble funnet i landsbyen Kuala Satong i Indonesia, som de hadde besøkt i jakten på mat. Innbyggerne hadde angrepet de to orangutangene, og dyrevernerne som reddet dem fortalte at moren hadde sår på kroppen.

UTSLITT: Den utsultede orangutangmoren får hjelp av ansatte fra dyrevernsorganisasjonen International Animal Rescue. Orangutangmoren og barnet hennes ble reddet allerede 14. oktober, men bilder fra redningsaksjonen ble ikke offentliggjort før 10. november. Foto: AFP PHOTO / INTERNATIONAL ANIMAL RESCUE / HERIBERTUS
UTSLITT: Den utsultede orangutangmoren får hjelp av ansatte fra dyrevernsorganisasjonen International Animal Rescue. Orangutangmoren og barnet hennes ble reddet allerede 14. oktober, men bilder fra redningsaksjonen ble ikke offentliggjort før 10. november. Foto: AFP PHOTO / INTERNATIONAL ANIMAL RESCUE / HERIBERTUS Vis mer

Ifølge vitenskaps- og forskningsnettstedet IFLScience kastet landsbyens innbyggere ting på orangutangmoren, før de forsøkte å binde henne fast. Det var etter dette at International Animal Rescue kom de to dyrene til unnsetning.

- Orangutangene har blitt flyttet og sluppet fri i et område med beskyttet regnskog. Der er de under observasjon av et bevaringsteam som skal sikre at de kommer seg etter den grusomme opplevelsen, sa International Animal Rescue ifølge IFLScience.

GUL RØYK: Bildet viser en skogbrann på Ogan Komering Ilir i Sør-Sumatra. Den er av de mange tusen skogbrannene som truer dyreliv og mennesker i Indonesias regnskog. Røyken fra brannene har hatt direkte innvirkning på Thailands turisme; flyplassen i Phuket har måttet holde stengt på grunn av dårlig sikt. Røyken regnes i tillegg for å være farlig, og det blir sagt at omkring en halv million sliter med luftveisproblemer forårsaket av røyken.  Foto: Xinhua / Sipa USA
GUL RØYK: Bildet viser en skogbrann på Ogan Komering Ilir i Sør-Sumatra. Den er av de mange tusen skogbrannene som truer dyreliv og mennesker i Indonesias regnskog. Røyken fra brannene har hatt direkte innvirkning på Thailands turisme; flyplassen i Phuket har måttet holde stengt på grunn av dårlig sikt. Røyken regnes i tillegg for å være farlig, og det blir sagt at omkring en halv million sliter med luftveisproblemer forårsaket av røyken. Foto: Xinhua / Sipa USA Vis mer

Orangutangene får vanligvis ett barn av gangen hvert 6. eller 7. år, og barna er helt avhengig av mødrene frem til de når 8-årsalderen. Orangutangene kan bli opptil 60 år gamle, men på grunn av hogst og ulovlig jakt er dyrearten som helhet truet.

- Menneskeskapt konflikt Anja Lillegraven, lederen for Sørøst-Asia- og Oseania-avdelingen i Regnskogfondet, er i Indonesia nå, og har i hele dag vært på et partnerseminar om tiltak for å bevare regnskogen. Hun forteller at kollegaene hennes fra Sumatra kunne komme til konferansen fordi flyplassen på Sumatra har åpnet igjen, etter å ha vært stengt i to måneder på grunn av røyk fra skogbrannene.

- Konflikten mellom dyrene og menneskene i Indonesia er menneskeskapt. Det er hovedsaklig på grunn av oljepalmeplantasjene at orangutangenes leveområder har blitt stadig mindre. Orangutangbestanden har blitt drastisk redusert i løpet av det siste århundret. Får man ikke redusert avskogingen, står orangutangene i fare for å bli utryddet, forteller Lillegraven på telefon fra Indonesia.

I løpet av det siste århundret har det blitt stadig færre orangutanger. I Indonesia kalles de for «menneskene fra jungelen», og vi mennesker har 97 prosent felles DNA med disse «jungelmenneskene». For hundre år siden var det omkring 230 000 orangutanger på Borneo og Sumatra, men på grunn av hogst og ulovlig jakt er har dette antallet nå sunket til omkring 45 000 - 69 000 på Borneo, og 7500 på Sumatra. Dette er de eneste stedene der det finnes ville orangutanger i dag.

Spiser orangutanger Selv om tidligere studier av hvorfor lokalbefolkningen noen ganger dreper orangutanger har funnet at årsakene er frykt, selvforsvar og for å forsvare avlingene, viser en ny studie at mange orangutanger drepes fordi folk vil spise dem. Ifølge National Geographic er antallet som drepes for så å bli spist «flere hundre hvert år». 7000 personer deltok i undersøkelsen, som viste at 750 - 1790 orangutanger blir drept hvert år.

Forskerne har regnet seg frem til at dersom mer enn én prosent av kvinnelige orangutanger i en gitt bestand blir drept i løpet av det neste året, vil bestanden på dét stedet utryddes. Dersom man forutsetter at like mange mannlige og kvinnlige orangutanger blir drept hvert år, vil dette si at det hver år drepes mellom 375 og 1550 kvinnelige orangutanger.

- Oljepalmedyrking forårsaker brannene For 50 år siden dekket Indonesias regnskog tre fjerdedeler av landet. Ulovlig og industrielt drevet hogst har halvert regnskogen siden den gang. Etterspørselen etter palmeolje, papir og papirmasse er det som først og fremst truer skogen i dag. Heidi Sørensen, World Wildlife Fund sin leder for land- og havmiljøavdelingen, fortalte Dagbladet i forrige uke at det er nettopp oljepalmene, dyrket for utvinning av palmeolje, som har forårsaket brannene i regnskogen.

- For å kunne dyrke oljepalmer må man trenere torvmyra først, ved hjelp av sollyset. Da tørker jorda ut, og store mengder klimagasser - for eksempel metan og karbondioksid - slipper ut. Det er veldig vanskelig å slokke brannene fordi det brenner langt nedi bakken også, som følge av uttørkingene, sier Sørensen til Dagbladet.

BRENT: En frivillig i Rimbo Panjang i Riau-provinsen prøver å slukke en av de mange tusen brannene som har rammet Indonesias regnskog. Landet har over lengre tid har vært utsatt for skogbranner. Brannene er en del av jordbruket i Indonesia, og viktig for dyrkingen av oljepalmer, men nå har de kommet ut av kontroll. Foto: Fachrozi Amri / Demotix / Corbis
BRENT: En frivillig i Rimbo Panjang i Riau-provinsen prøver å slukke en av de mange tusen brannene som har rammet Indonesias regnskog. Landet har over lengre tid har vært utsatt for skogbranner. Brannene er en del av jordbruket i Indonesia, og viktig for dyrkingen av oljepalmer, men nå har de kommet ut av kontroll. Foto: Fachrozi Amri / Demotix / Corbis Vis mer