VELGER RUSBRUS: I 2008 møtte Dagbladet ungdom på fest i Risskov utenfor Århus. Anna og Pernille kjøpte rusbrus på kiosken.  Foto: Kristian Ridder-Nielsen/ Dagbladet
VELGER RUSBRUS: I 2008 møtte Dagbladet ungdom på fest i Risskov utenfor Århus. Anna og Pernille kjøpte rusbrus på kiosken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/ DagbladetVis mer

Bacardi Breezer og Smirnoff Ice lokker jentene utpå

Drikker snart like mye som gutta. Rusbrusen har skylda, viser stor, internasjonal studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Mens ungdommens drikkefrekvens har sunket i 13 av 16 vestlige land, er det to grupper som er hardere på flaska enn før: Jenter generelt og østeuropeisk ungdom.

En stor internasjonal undersøkelse blant 77 586 15-åringer, publisert i Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, viser at disse to gruppene drikker mer alkohol i dag enn for ti år siden, skriver Videnskab.dk.

Forskerne undersøkte 15-åringenes drikkefrekvens på midten av 90-tallet og på midten av 00-tallet.

Jentene tar innpå Tallenes tale er klar:

• Gutter i vesteuropeiske land drikker mindre i dag enn de gjorde på 90-tallet.

• I sju østeuropeiske land steg 15-åringenes alkoholinntak med hele 40 prosent. Jentene sto for den største økningen.

• Drikkefrekvensen har falt i 13 an 16 vestlige land.

• Gutta drikker fremdeles mer enn jentene, men fallet i guttas alkoholkonsum er større enn hos jentene.

- Flere jenter har begynt å drikke, mens gutta drikker mindre. Det foregår en kulturell og kjønnslig utvikling, sier doktorgradsstipendiat Pernille Bendtsen ved Statens Institut for Folkesundhed. Bendtsen har bidratt til den internasjonale undersøkelsen.

Rusbrus Hun er ikke i tvil om at rusbrusen er i ferd med å viske ut kjønnsforskjellene.

- Grunnen til at vi ser et mindre fall i jentenes alkoholkonsum kan skyldes at kjønnsrollene er annerledes i dag enn på 90-tallet. I Danmark har det skjedd en feminisering av drikkekulturen fra menn som drikker øl til jenter som drikker Bacardi Breezers og Alkopops. I dag er det lettere å få alkohol som ikke smaker av alkohol, forklarer Bendtsen.

De siste tallene fra det danske folkehelseinstituttet viser også at jentene er storforbrukere av rusbrus, mens gutter drikker hva det skal være.