Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bach vil hjem

Finansakrobat Ole Christian Bach er lei av livet på flukt og forhandler med politiet om å overgi seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/BERGEN (Dagbladet): Den hemmelige kontakten med Økokrim har pågått siden før jul. Bach er villig til å tilstå grove bedragerier for titalls millioner kroner.

Advokat Håkon Ø. Schiong bekrefter overfor Dagbladet at han har hatt kontakt med Økokrim en rekke ganger siden før jul. Hensikten har vært å få til en avklaring om hva hans klient, Ole Christian Bach, vil bli siktet eller tiltalt for dersom han melder seg.

-  Bach vil hjem. Han er villig til å melde seg for norsk politi, men vil vite hva han går til. Dette forsøker vi å få avklart. Han vil erkjenne straffskyld for noen av postene om grove bedragerier og dokumentforfalskning, sier Schiong.

Etter det Dagbladet kjenner til, håper Ole Christian Bach å oppnå strafferabatt ved å samarbeide med politiet, og at rabatten kan smitte over på hans ekssamboer. Hun er siktet i den samme saken.

Uten spor

Økokrim har forgjeves forsøkt å oppspore Ole Christian Bach etter at han la ut på rømmen for et halvt år siden. Han er etterlyst gjennom Interpol i 182 land. Underhånden skal politiet ha gitt uttrykk for at de ønsker å få Bach arrestert, og saken pådømt så fort som mulig.

En rask pådømmelse og en ferdig siktelse/tiltale skal være det sentrale kravet Bach har stilt for å melde seg.

Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim er påtaleansvarlig i Bach-saken. Hun bekrefter at hun har hatt løpende kontakt med Bachs forsvarer.

-  Hvis Bach melder seg nå, burde det være mulig å få saken opp for Oslo tingrett før sommeren, sier Roscher.

Ole Christian Bach er foreløpig siktet for grovt bedrageri på 11 750 000 kroner. Det gjelder svindel mot Svein Erik Bakke (Vaske-Bakke) og selskapet Sillåsen AS i Sandefjord.

-  Det gjenstår fremdeles noe etterforskning i saken. Jeg ser ikke bort ifra at siktelsen blir utvidet før vi tar ut en endelig tiltalebeslutning. Vi ligger i alle fall an til å sikte eller tiltale ham for et betydelig høyere beløp enn det han er siktet for nå, sier Elisabeth Roscher.

Hun vil ikke kommentere hva en avtale med advokat Schiong kan ende med.

Tilståelse

Bach skal i første omgang ha stilt som krav å få en tilståelsesdom i tingretten. Spørsmålet har vært vurdert på høyt nivå i påtalemyndigheten, men konklusjonen skal være at det er vanskelig.

Årsaken er at saken så langt er dårlig opplyst og bevisene uoversiktlige. I stedet tar Økokrim sikte på en såkalt forenklet behandling i tingretten.

Dette innebærer en tilståelse fra Bach og enkel bevisførsel.

Ole Christian Bach sa i et intervju med Dagbladet rett før jul at han ville realisere verdier og gjøre opp gjeld før han meldte seg.

Nå erkjenner han at dette har vært vanskelig.

Han håper å forhandle fram en løsning som betyr at han slipper varetektsfengsling. Med en periode i frihet før forenklet behandling i tingretten, kan han igjen forsøke å komme fram til løsninger med noen av kreditorene.

-  På det nåværende tidspunkt er det vanskelig å ta stilling til noe som helst ettersom vi bare er kjent med den opprinnelige siktelsen. Vi vet den er begrenset. En avtale med oss vil i alle fall spare rettsapparatet for store ressurser. Samarbeid er god prosessøkonomi, men jeg har ingen oppfatning nå om vi kan oppnå en avtale, sier advokat Håkon Ø. Schiong.

STRAFFERABATT: Ole Christian Bach håper på strafferabatt dersom han melder seg og avgir tilståelse om grove bedragerier og dokumentforfalskning.