Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bachmann føler kallet

Tea Party-yndlingen kommer med flere hint om et mulig presidentkandidatur.

 I IOWA:  Michele Bachmann har tilbrakt mye tid i Iowa i det siste. Hun er nødt til å gjøre et godt primærvalg her dersom hun velger å stille. Hun har sittet i Kongressen i tre perioder og er godt likt blant grasrota til det republikanske partiet. Foto: (AP Photo/Charlie Neibergall)
I IOWA: Michele Bachmann har tilbrakt mye tid i Iowa i det siste. Hun er nødt til å gjøre et godt primærvalg her dersom hun velger å stille. Hun har sittet i Kongressen i tre perioder og er godt likt blant grasrota til det republikanske partiet. Foto: (AP Photo/Charlie Neibergall) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske presidentvalgkampen begynner ikke for fullt før neste år, men er allerede et hett emne i USA. Spenningen knyttes i første omgang til hvem som skal stå opp mot Barack Obama.

Et republikansk felt med stadig færre tunge skikkelser ses på som rimelig tynt foreløpig, og flere aktuelle kandidater venter i det lengste med å annonsere at de stiller. En av dem som stadig hinter om at hun er klar, er Michele Bachmann.

Minnesota-representanten kan appellere sterkt til grasrota - hun har blant annet vært en aktiv talsperson for Tea Party-bevegelsen i «forhatte Washington», men ekspertene tviler likevel på at hun kan fenge nok uavhengige til å være en reell utfordrer til Obama.

Kan seire i Iowa I dag slår hun imidlertid fast at hun føler «kallet» om å stille i primærvalget.

- Jeg har følt et kall i hjertet mitt om at det er det rette å gjøre. Folk vil ha noe nytt og annerledes, og det er én ting jeg har sørget for gjennom min stemme, sa hun på TV-programmet Iowa Press, ifølge Huffington Post.

Etter at Mike Huckabee overrasket og sa at han ikke ville stille, er kampen om stemmene i nettopp Iowa blitt svært viktig. Dette er Bahcmanns nabostat, så hun bør ha gode muligheter til å kapre seieren der.

Frykten for at Bachmann ikke vil klare å trekke nok uavhengige velgere gjør imidlertid at hun ikke anses som en favoritt i særlig mange stater. Analytikere spår dermed at hun er avhengig av et brakprimærvalg i Iowa for å ha noe håp om å bli Obamas utfordrer.

 TEA PARTY-HELT:  Michele Bachmann leverer en av mange entusiastiske taler på Tea Party-samlinger. Her foran Capitol Hill i Washington i mars. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Files
TEA PARTY-HELT: Michele Bachmann leverer en av mange entusiastiske taler på Tea Party-samlinger. Her foran Capitol Hill i Washington i mars. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Files Vis mer

Det er nettopp i Iowa primærvalget braker løs, og Bachmann har tilbrakt mye tid her og i New Hampshire den siste tiden. Disse besøkene har gjort henne «mer optimistisk» med tanke på mulighetene til å vinne valgkampen.

Liten sjanse Selv om Tea Party-yndlingen unektelig vil kunne skape blest blant grasrota under primærvalgene, gis hun ikke gode odds. Intrade mener for eksempel at hun bare har en 5,5 prosents sjanse.

Etter at Huckabee trakk sitt kandidatur sa en talsperson for Bachmann at det var «mer sannsynlig» at hun ville stille, men til Iowa Press sier hun at avgjørelsen ikke hviler på hvem som blir med i kampen. Dersom Sarah Palin - som kanskje appellerer sterkere til grasrota - stiller vil det kunne føre til mindre støtte til Bachmann.

En meningsmåling gjennomført av Gallup viser at 5 prosent av antatte republikanske velgere gir sin støtte til Bachmann.