Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bad her - uten klær

Kast klærne i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bør ikke støte noen, sier bypolitiker Nina Galta (Ap).

Vaulen er nær sentrum og et yndet utfartssted. Hit kommer familier, unge og gamle, de plasker i sjøen eller svaler seg på svaberg og gressletter.

Like utenfor den mest populære badeplassen, stikker en holme seg fram. Her får naturistene nå sitt fristed.

Helt siden 1987 har Rogaland naturistforening mast om å få en plass i det fri hvor de kan kaste klærne og nyte den totale frihet. Kommunen har murret og trenert saken, Stavanger er muligens ikke særlig kjent for å være landets mest frilynte og vågale by.

Hemmelig strand

Derfor har naturistene vært henvist til ei anonym og nærmest hemmelig strand langt ute på Jæren. Men det er ikke et offisielt fristed. Det har bare blitt slik. Naturistene har kunne søke dit, og alle andre har vendt blikkene sine bort og ikke snakket høyt om saken.

-  Nå er det på tide å ta naturistene på alvor og våge å gi dem et offisielt sted. Kanskje er det fremmed for noen, men alle er jo ikke like, påpeker Ap-politiker Nina Galta.

Bare Høyre og Pensjonistpartiet stemte imot å gi naturistene holmen på Vaulen.

I DET FRI: Ap-poltiker Nina Galta har ivret for at naturistene skal få et fristed i Stavanger. Holmen i bakgrunnen blir deres i sommer.
I DET FRI: Ap-poltiker Nina Galta har ivret for at naturistene skal få et fristed i Stavanger. Holmen i bakgrunnen blir deres i sommer. Vis mer

-  Jeg bruker selv området mye. Holmen er et av stedene jeg går. Gjør jeg det nå med klær, blir jeg vel stemplet som en gammel gris, sier Pensjonistpartiets Nordal Torstensen til Rogalands Avis.

-  Ikke mye å se

Nina Galta tror folk flest vil akseptere at naturistene får et sted for seg selv.

-  Dette er en prøveordning for i år. Etterpå må saken på høring og behandles i bydelsutvalg. Vi får vurdere erfaringene og se om dette kan bli et permanent sted, sier hun til Dagbladet.

Hun tror kanskje at noen nysgjerrige og kikkelystne vil ta en ekstra tur til Vaulen .

Men det er ikke så mye å se. Holmen er skogvokst og de nakne vil neppe sprade rundt midt i glaningen.

-  Det skal settes opp skilt og området vil også bli skjermet med gjerde. Men det må gjøres slik at holmen tar seg like pen ut som i dag, framholder Nina Galta.

Naturistene inviterer gjerne folk med klær ut på holmen. Men de må oppføre seg med normal folkeskikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling