Både beskrevet som fredelig buddhist og arrestert for skyting tidligere

Den kompliserte forhistorien til Aaron Alexis, den antatte gjerningsmannen bak skytemassakren i Washington D.C.

GLAD: Aaron Alexis blir beskrevet som en vennlig og litt sjenert ung mann. Dette udaterte bildet er tatt av kona til hans bestevenn, Kristi Kinard Suthamtewakul. Foto: AP Photo/Kristi Kinard Suthamtewakul
GLAD: Aaron Alexis blir beskrevet som en vennlig og litt sjenert ung mann. Dette udaterte bildet er tatt av kona til hans bestevenn, Kristi Kinard Suthamtewakul. Foto: AP Photo/Kristi Kinard SuthamtewakulVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet):FBI bekrefter nå at Alexis (34) trolig var den eneste skyteren, men de leter fortsatt etter én annen person av interesse, melder CNN, etter en dag med sjokk, frykt og sorg.  

Dagbladet var i natt norsk tid utenfor hotellet Residence Inn noen få kvartaler unna marinebasen Navy Yard i den amerikanske hovedstaden, hvor Alexis skal ha drept tolv og skadet tolv tidligere på dagen. Da var det hektisk politiaktivitet, og de var trolig i ferd med å gjennomsøke rommet hvor han skal ha bodd de siste par ukene.

Motivet for den ufattelige skytemassakren mot er foreløpig ikke kjent, men flere amerikanske medier siterer anonyme kilder på at han skal ha vært i en konflikt med sin sivile arbeidsgiver Hewlett-Packard (HP) om betaling for oppdrag han hadde utført eller at det skal ha dreiet seg om manglende utbetalinger fra hans tid i marinen.

Så langt er det et komplisert bilde som danner seg av den unge mannen som til slutt selv ble skutt og drept av polititjenestemenn.

- Fullstendig sjokk  - Dette kommer som et fullstendig sjokk. Han studerte og jobbet med datamaskiner for et privat selskap, sier Alexis?  far, Algernon Alexis, til Reuters.

- Familien er opprørt, sier ektemannen til Alexis søster, Anthony Little.

Vitner, som fryktet for sitt eget liv, forteller at det virket som om Alexis valgte ut bestemte ofre og ikke bare skjøt folk som tilfeldigvis var rundt ham.

Han jobbet selv for HP i det svære såkalte NAVSEA-komplekset med 3000 ansatte, som utvikler og bygger krigsmateriell for den amerikanske marinen.
Problemoppførsel Alexis var selv militært ansatt i marinen fra 2007 til 2011.

De siste åra har Alexis holdt til både i New York, Texas og delstaten Washington. Han skal ha flyttet til Washington D.C. for fire-fem måneder siden.

Lederen for FBI i D.C., Valerie Parlave, ba i går om publikums hjelp til å få opplysninger om gjerningsmannens handlinger og bevegelser i tida før angrepet.

Marineminister Ray Mabus kom til Navy Yard i går kveld.

GJENNOMSØKT HOTELL: Politiet undersøkte i natt hotellet Residence Inn hvor Aaron Alexis skal ha bodd de siste par ukene. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
GJENNOMSØKT HOTELL: Politiet undersøkte i natt hotellet Residence Inn hvor Aaron Alexis skal ha bodd de siste par ukene. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Han fortalte til Dagbladet og resten av pressekorpset at Alexis jobbet som en IT-konsulent, og at han før det gikk inn i marinen i 2007.

Fra 2008 til 2011 tjenestegjorde Alexis ved Fleet Logistics Support Squadron i Fort Worth I Texas. Hvorfor han sluttet i marinen, er foreløpig ikke helt klart, men en tjenestemann for marinen forteller til ABC News at Alexis måtte slutte etter en rekke problemer med oppførselen hans.

Skyteepisoder I 2010 ble han arrestert minst én gang for å avfyre et våpen gjennom taket på leiligheten hvor han bodde. Selv skal han ha fortalt politiet at det var et vådeskudd, og siktelsen ble frafalt.

- Det ble avgjort at Alexis rengjorde et våpen i sin leilighet da det gikk av ved et uhell. Ingen ble skadet, skriver statsadvokat i Tarrant County, Joe Shannon jr., i en pressemelding i går.

Politiet i Seattle i delstaten Washington la også fram opplysninger i går om at Alexis var involvert i en skyteepisode i 2004. Han skal ha skutt hull i bakhjulene på bilen til en veiarbeider som drev med arbeid i Alexis? nabolag. Alexis skal ha forklart politiet at han ble så sint at han fikk et "black-out" fordi han følte seg mobbet og fornærmet av arbeiderne.

Alexis skal også ha forklart til politiet at han var til stede under terrorangrepet mot New York 11. september 2001, og «hvordan de hendelsene skapte en dyp uro i ham».

Politietterforskere snakket seinere med Alexis far i New York som fortalte at sønnen hadde sinnemestringsproblemer knyttet til posttraumatisk stressyndrom fordi han var aktiv i redningsarbeidet etter 11. september.

Alexis skal ha hatt tre ulike typer våpen med seg da han ble skutt og drept selv under skytemassakren, og det er ikke kjent hvordan han fikk dem inn på marinebasen.

Ifølge marinen bodde Alexis i New York inntil nylig. Han hadde slektninger i Georgia og i Seattle. Han var 185 centimeter høy og veide 86 kilo. Siste gang han stemte ved et valg var i Queens i New York i 2000.

Buddhist Samtidig beskriver venner og bekjente av Alexis som en stille og vennlig ung mann og praktiserende buddhist.

- Han bodde hos meg i tre år. Jeg trodde ikke han kunne gjøre dette. Han hadde et våpen, men jeg trodde ikke han var så dum. Han virket ikke aggressiv på meg, sier Nutpisit Suthamtewakul, som beskriver seg som Alexis? bestevenn, til Fort Worth Star-Telegram.

KAOS: Skytemassakren førte tilfullstendig kaos rundt Navy Yard, som ligger få kilometer unna Det hvite hus og kongressbygningen i Washington D.C..
KAOS: Skytemassakren førte tilfullstendig kaos rundt Navy Yard, som ligger få kilometer unna Det hvite hus og kongressbygningen i Washington D.C.. Vis mer

Suthamtewakul eier thai-restaurant Happy Bowl i Texas-byen. Her skal Alexis ha jobbet i kortere perioder og tilbragt mye tid.

Alexis flyttet ut av leiligheten da Suthamtewakul giftet seg for fem måneder siden.

De to skal ha blitt venner for flere år siden i et buddhistisk tempel. Alexis skal ha hjulpet innvandreren Suthamtewakul med å starte restauranten.

Ifølge CNN elsket Alexis asiatisk kultur og snakket flytende thai. Han skal også ha hatt planer om å flytte til Thailand.

En handyman ved restauranten, Michael Ritrobato, beskriver overfor NBC News Alexis som en venn og en vennlig person som han aldri hadde sett sinna.

I en kort profil på nettstedet LinkedIn oppgir Alexis at han hadde gått på Embry-Riddle Aeronautical University og jobbet som nettverkstekniker for SinglePoint Technologies.

POLITIJAKT: Store politistyrker jobbet hele torsdagen med å få situasjonen på marinebasen under kontroll. Foto: REUTERS/Joshua Roberts
POLITIJAKT: Store politistyrker jobbet hele torsdagen med å få situasjonen på marinebasen under kontroll. Foto: REUTERS/Joshua Roberts Vis mer