TILTALT: Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Både Cappelens mor og ekskone inntar vitneboksen

- De kan fortelle om hvem politimannen er, og har kunnskap om det lang tilbake i tid, sier de Vibe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag skal tre personer, som alle har en tilknytning til Gjermund Cappelen, forklare seg for Oslo tingrett i korrupsjonssaken mot ham og den tidligere politimannen Eirik Jensen.

- Vitnene er Cappelens mor, Cappelens tidligere samboer, og hennes tidligere samboer også. De er alle tre tidligere avhørt av Spesialenheten i løpet av etterforskningen, forteller aktor fra Spesialenheten Guro Kleppe til Dagbladet.

Kunnskap fra 90-tallet

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier til Dagbladet at Cappelen synes det er greit at de tre involveres i rettssaken.

- En grunn til at det er OK for ham at de kommer, er at alle disse tre personene er avhørt tidlig under etterforskningen, da Cappelen var pågrepet og satt i varetekt - og ikke hadde kjennskap til noe som skjedde utenfor. Han hadde ikke tilgang til å ringe noen eller påvirke noe, sier de Vibe og fortsetter:

- Samtidig fortalte disse tre personene den historien de har fra tidlig 90-tallet.

- Mener dere dette styrker Cappelens forklaring?

- I aller høyeste grad. De kan fortelle om hvem politimannen er, og har kunnskap om det lang tilbake i tid, sier de Vibe.

Cappelen ble pågrepet i sitt hjem den 19. desember 2013. Han har seinere erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner.

I tiltalen heter det at Eirik Jensen fra 2004 var villig til, mot betydelig godtgjørelse, å støtte Cappelen i hans innførselsvirksomhet, blant annet ved å varsle ham om ulike forhold som kunne være av betydning for virksomheten.

Eirik Jensen nekter straffskyld.

Relevante tema

Nær familie har ingen forklaringsplikt i straffesaker, ifølge aktor Kleppe, men på spørsmål fra dommer Heger i retten i dag sa hun at hun «har inntrykk av at morgendagens tre vitner er villige til å forklare seg».

- Familiemedlemmer kalles inn om det er relevante tema eller forhold de kan belyse, sier Kleppe til Dagbladet.

- Mener dere disse tre vitnene har viktige tema de kan belyse saken med?

- Ja, det gjør vi, svarer Kleppe, som ikke ønsker å utdype svaret ytterligere, men sier:

- Spørsmål knyttet til deres kjennskap til relasjonen mellom Cappelen og Jensen er det som blir tema.

Sønnens forklaring

I mars avga Cappelens eldste sønn (29) sin forklaring for retten, og han fortalte da at han hadde relativt lite kontakt med faren sin som barn.

- Jeg har bodd med min mor og min stefar hele oppveksten, med begrenset samvær med pappa. Kontakten har i beste fall vært sporadisk. Den har aldri vært nær, men vi har prøvd så godt vi kan, sa sønnen.

I et avhør med Spesialenheten den 25. februar 2014 fortalte 29-åringen at han i oppveksten hadde hørt faren snakke om en politimann som het Eirik Jensen.

Han sa også at han tidlig fikk vite at faren var dømt for narkotikakriminalitet, men at dette ikke var noe større tema under oppveksten.

29-åringen ble selv pågrepet rett før jul 2013, da han ifølge politiet skulle reise til Amsterdam med over tre millioner kroner i bagasjen - og ble i fjor dømt til 18 måneder fengsel for heleri.