Både Georgia og Russland brøt folkeretten

Uavhengig granskningsrapport refser begge etter krigen i fjor.

STØTTER: Moskvas ambassadør i EU, Vladimir Tsjizjov mener ar granskningsrapporten om krigen mellom Georgia og Russland i 2008 bekrefter med full tyngde at det var Georgia som startet krigen. Både Russland og Georgia trykker den uavhengige granskningsrapporten til sitt bryst, og mener den støtter de to respektives landenes argumentasjon om hvem som må bære ansvaret. Her holder den russiske ambassadøren Vladimir Tsjizjov. Foto: AFP PHOTO JOHN THYS/SCANPIX
STØTTER: Moskvas ambassadør i EU, Vladimir Tsjizjov mener ar granskningsrapporten om krigen mellom Georgia og Russland i 2008 bekrefter med full tyngde at det var Georgia som startet krigen. Både Russland og Georgia trykker den uavhengige granskningsrapporten til sitt bryst, og mener den støtter de to respektives landenes argumentasjon om hvem som må bære ansvaret. Her holder den russiske ambassadøren Vladimir Tsjizjov. Foto: AFP PHOTO JOHN THYS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Georgia startet krigen med Russland i fjor, men russerne hadde sin del av ansvaret ved at de fyrte opp under det spente forholdet. Begge parter brøt folkeretten, konkluderer en uavhengig granskningsrapport.

- Georgia utløste krigen i august 2008 ved uberettiget å angripe den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia, heter det i rapporten fra den uavhengige granskningskommisjonen.

EU ba om en slik rapport i desember i fjor. Onsdag ble endelig resultatet av granskningsarbeidet, ledet av den sveitsiske diplomaten Heidi Tagliavina, overlevert til EU-ambassadører i Brussel.

Feil forklaring

I rapporten heter det at Georgia ikke angrep Sør-Ossetia som svar på en invasjon av russiske styrker, slik georgiske myndigheter har hevdet.

- Ingen av de forklaringene som georgiske myndigheter ga for å rettferdiggjøre sitt angrep, holder, mener Tagliavina

Men Russland får også sin del av skylden for at det brøt ut krig. Russlands provokasjoner sørget for at spenningen mellom de to landene ble trappet opp i ukene før natt til 7. august, da den fem dager lange krigen brøt ut, mener granskerne.

De to partene må ifølge rapporten derfor dele ansvaret, men spesielt Georgias oppførsel blir kritisert.

Tolker ulikt

Både Russland og Georgia ønsket onsdag rapporten velkommen. Begge mener nemlig at deres handlinger blir rettferdiggjort.

Moskvas ambassadør i EU, Vladimir Tsjizjov mener ar rapporten bekrefter med full tyngde at det var Georgia som startet krigen, og at det bør få konsekvenser for Georgias president Mikhail Saakasjvili.

- Han burde ha gått av for lenge siden, sier Tsjizjov.

- Rapporten er ikke prorussisk. Men den bekrefter hva vi lenge har visst, at det var Georgia som startet krigen og dermed på bære ansvaret, sier han.

Men Georgia er ikke enig i denne tolkningen.

- Rapporten beviser at Russland hele tiden forberedte denne krigen, som kulminerte 7. og 8. august, understreker den georgiske ministeren Temur Iakobasjvili.

- Rapporten handler ikke om hvem som startet krigen, krigen startet ikke 7. eller 8. august, understreker han.

EU-observatører

I forkant av offentliggjøringen av rapporten har EUs observatører i Georgia trappet opp sin patruljering av frykt for at konklusjonene i studien kan utløse nye konfrontasjoner.

Sør-Ossetia og Abkhasia er to georgiske områder som i praksis har styrt seg selv siden 1990-tallet. Men etter krigen i fjor erklærte de russiskstøttede områdene seg som selvstendige stater og er senere blitt anerkjent som dette av Russland. '

(NTB)


STØTTER: - Anklagene framsatt av Georgia er nå underbygget. Det var Georgia som ble invadert av et annen land, i strid med folkeretten, understreker Georgias ambassadør Salome Samadzjvili i en reaksjon på den uavhengige granskningsrapporten om krigen mellom Georgia og Russland i fjor. Både Russland og Georgia trykker den uavhengige granskningsrapporten til sitt bryst, og mener den støtter de to respektives landenes argumentasjon om hvem som må bære ansvaret. Her holder den russiske ambassadøren Vladimir Tsjizjov. REUTERS/Francois Lenoir/SCANPIX
STØTTER: - Anklagene framsatt av Georgia er nå underbygget. Det var Georgia som ble invadert av et annen land, i strid med folkeretten, understreker Georgias ambassadør Salome Samadzjvili i en reaksjon på den uavhengige granskningsrapporten om krigen mellom Georgia og Russland i fjor. Både Russland og Georgia trykker den uavhengige granskningsrapporten til sitt bryst, og mener den støtter de to respektives landenes argumentasjon om hvem som må bære ansvaret. Her holder den russiske ambassadøren Vladimir Tsjizjov. REUTERS/Francois Lenoir/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer