Både Georgia og Russland brøt folkeretten

Uavhengig granskningsrapport refser begge etter krigen i fjor.

STØTTER: Moskvas ambassadør i EU, Vladimir Tsjizjov mener ar granskningsrapporten om krigen mellom Georgia og Russland i 2008 bekrefter med full tyngde at det var Georgia som startet krigen. Både Russland og Georgia trykker den uavhengige granskningsrapporten til sitt bryst, og mener den støtter de to respektives landenes argumentasjon om hvem som må bære ansvaret. Her holder den russiske ambassadøren Vladimir Tsjizjov. Foto: AFP PHOTO JOHN THYS/SCANPIX
STØTTER: Moskvas ambassadør i EU, Vladimir Tsjizjov mener ar granskningsrapporten om krigen mellom Georgia og Russland i 2008 bekrefter med full tyngde at det var Georgia som startet krigen. Både Russland og Georgia trykker den uavhengige granskningsrapporten til sitt bryst, og mener den støtter de to respektives landenes argumentasjon om hvem som må bære ansvaret. Her holder den russiske ambassadøren Vladimir Tsjizjov. Foto: AFP PHOTO JOHN THYS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Georgia startet krigen med Russland i fjor, men russerne hadde sin del av ansvaret ved at de fyrte opp under det spente forholdet. Begge parter brøt folkeretten, konkluderer en uavhengig granskningsrapport.

- Georgia utløste krigen i august 2008 ved uberettiget å angripe den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia, heter det i rapporten fra den uavhengige granskningskommisjonen.

EU ba om en slik rapport i desember i fjor. Onsdag ble endelig resultatet av granskningsarbeidet, ledet av den sveitsiske diplomaten Heidi Tagliavina, overlevert til EU-ambassadører i Brussel.

Feil forklaring

I rapporten heter det at Georgia ikke angrep Sør-Ossetia som svar på en invasjon av russiske styrker, slik georgiske myndigheter har hevdet.

- Ingen av de forklaringene som georgiske myndigheter ga for å rettferdiggjøre sitt angrep, holder, mener Tagliavina

Men Russland får også sin del av skylden for at det brøt ut krig. Russlands provokasjoner sørget for at spenningen mellom de to landene ble trappet opp i ukene før natt til 7. august, da den fem dager lange krigen brøt ut, mener granskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer