Både Jens og Knut sa ja til hijab

Stikk i strid med hva de selv har sagt, viser hemmelige dokumenter.

Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett/SCANPIX
Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): De uavklarte spørsmålene rundt hvem som gjorde hva og visste hva i den omstridte hijab-saken har tatt en ny og uventet vending.

Nye hemmelige dokumenter viser at både statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget sa ja til hijab i politiet, stikk i strid med hva de selv har sagt.

To dokumenter
Det viser en protokoll fra regjeringskonferansen 29. januar og et såkalt regjeringsdokument, som VG har fått tilgang til.

Regjeringsdokumentet var Storbergets eget forslag til regjeringen, og den var krystallklar i konklusjonen om å tillate hijab til politiuniformen.

Den mye omdiskuterte pressemeldingen som ble lagt ut på Justisdepartementets hjemmesider 4. februar, som sa at det var vedtatt å tillate hijab, var hentet ordrett fra Storbergets regjeringsnotat.

De nye opplysningene strider mot uttalelser Storberget tidligere har kommet med.

Nei, nei
- Jeg ønsket en lenger prosess, og ga uttrykk for det. Men dette skjer jo i en dynamikk, svarte Storberget da han ble spurt om han hadde konkludert da saken sprakk.

- Så du hadde ikke konkludert 4. februar?

- Nei, nei, svarte Storberget, på pressekonferansen 20. februar da hijab-vedtaket ble trukket tilbake.

I Stortingets spøretime 18. februar forsvarte Stoltenberg tilsynelatende sin egen justisminister. Statsministeren påpekte imidlertid at saken kunne vært håndtert bedre.

- Ingen mennesker er feilfrie, heller ikke justisministre. Derfor har justisministeren selv sagt at saksbehandlingen av saken om religiøse hodeplagg ikke var god nok, og lagt opp til en annen saksbehandling, med bred diskusjon.

Hvem gjorde hva?
De nye opplysningene som kommer fram i dag, kaster ikke bare nytt lys over hvilken rolle Stoltenberg og Storberget hadde i prosessen fram mot hijab-vedtaket.

De hemmelige dokumentene reiser også nye spørsmål rundt hva statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik gjorde i saken.

Gjennom opplysninger NRK fikk tilgang til, ble de beskyldt for å ha drevet gjennom forslaget uten at Storberget var klar over det. Dette ble aldri benektet av hverken Stoltenberg eller Storberget, som viste til at de ikke kommenterte interne prosesser.

- Hvordan vil du karakterisere de siste dagers avsløringer i saken?

- Her har det ikke vært en god nok saksbehandling. Men justisministeren har gjort det riktige ved å ta ansvaret for alt som har skjedd i hans departement, sa Stoltenberg, etter at hijab-forslaget var trukket tilbake.


Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer