EN DRØM: - Jeg har alltid drømt om å kjøre bil eller bli pilot. Helt siden jeg var liten jente i Mogadishu i Somalia. Men der var det ikke mulig. Det var jo bare menn som skulle drive med slikt. Ikke jenter, sier Aisha til Dagbladet. Foto: ØYVIND AUKRUST
EN DRØM: - Jeg har alltid drømt om å kjøre bil eller bli pilot. Helt siden jeg var liten jente i Mogadishu i Somalia. Men der var det ikke mulig. Det var jo bare menn som skulle drive med slikt. Ikke jenter, sier Aisha til Dagbladet. Foto: ØYVIND AUKRUSTVis mer

Oslos første kvinnelige somaliske bussjåfør: 

- Både nordmenn og somaliere kjefter på meg. Jeg smiler tilbake

- Jeg har en beskjed til somaliske mødre: «Kom dere ut og jobb!», sier trebarnsmor og bussjåfør Aisha (32). 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Både nordmenn og somaliere kjefter på meg. Somaliere fordi jeg ikke er religiøs nok, har på meg bukser og kjører en buss. Nordmenn fordi jeg bruker hijab. Noen tror jeg er en muslimsk ekstremist, sier Aisha Ali Mohammed (32) til Dagbladet.

Trebarnsmoren er den første somaliske kvinnen som har tatt busslappen i Oslo, og neste gang du er i Oslo så kan det være at du får Aisha som sjåfør.

SMILER: - Noen ganger det tungt å ikke kjefte tilbake. Men jeg representerer bedriften og må være hyggelig og høflig. Derfor smiler jeg tilbake, sier Aisha. Foto: ØYVIND AUKRUST
SMILER: - Noen ganger det tungt å ikke kjefte tilbake. Men jeg representerer bedriften og må være hyggelig og høflig. Derfor smiler jeg tilbake, sier Aisha. Foto: ØYVIND AUKRUST Vis mer

- Noen ganger er det tungt å ikke kjefte tilbake. Men jeg representerer bedriften og må være hyggelig og høflig. Derfor smiler jeg tilbake, sier hun.

- I fin flyt

Det var sist fredag at det LO-eide nettstedet Fri Fagbevegelse publiserte et omfattende intervju med den norsk-somaliske alenemoren. Her hadde journalist Anne Siri Renå og fotograf Øyvind Aukrust fulgt kvinnen mens hun kjørte en leddbuss fra Oslos østkant til sentrum.

Fri Fagbevegelse skriver at Aisha kjører bussen «i fin flyt nedover de krappe svingene fra Manglerud og inn mot sentrum».

«Monsteret av en buss rommer 150 passasjerer, og ingen skal anklage henne for ikke å føre dem trygt fram», skrev journalisten.

Dagbladet bestemte seg for å ringe opp den tøffe alenemoren.

Drømte om å bli sjåfør

Aisha kom til Norge som flyktning i 2002. Da var hun 19 år gammel. I magen hadde hun sin eldste sønn, men med seg til Norge hadde hun også en drøm.

- Jeg har alltid drømt om å kjøre bil eller bli pilot. Helt siden jeg var liten jente i Mogadishu i Somalia. Men det var det ikke mulig. Det var jo bare menn som skulle drive med slikt. Ikke jenter, sier Aisha til Dagbladet.

Da hun kom til Fauske i Nordland tok det ikke lang tid før hun lærte seg norsk. Og begynte å ta lappen.

- Jeg jobbet veldig hardt for å ta lappen. Jeg jobbet også veldig hardt for å lære meg norsk. Jeg ville inn i samfunnet, sier Aisha, som raskt fikk seg jobb i en barnehage. Etter hvert jobbet hun blant annet i hjemmehjelpen, som tolk og som renholder.

Men målet var hele tiden å bli sjåfør.

God muslim

I ett år sparte Aisha penger til busslappen, skriver Fri Fagbevegelse.

- Jeg søkte mer enn 30 jobber, men ingen svarte. Bortsett fra ett sted som ikke ville ha meg siden jeg brukte hijab, sier Aisha til Dagbladet.

Til slutt møtte hun opp hos Norgesbuss' lokaler i Oslo. Der traff hun en kvinnelig sjef som ga henne en sjanse. Aisha fikk jobb på dagen.

- Jeg var så utrolig glad, forteller Aisha. I dag kjører hun for Unibuss, som har tatt over bussrutene etter at Norgesbuss tapte anbudet.

- Min datter gjør hva hun vil

Aisha forteller at hun møter motstand fra det somaliske miljøet etter at hun begynte som bussjåfør.

- De religiøse vil ikke at du skal bruke bukser eller at du skal ha mannfolkarbeid. De har mye fordommer, og sier «Hvorfor gjør du sånn? Du er jo mor. Du skal jo være et godt forbilde!». Men det er ikke de som bestemmer hva det vil si å være god muslim, sier Aisha til Dagbladet.

Også etniske nordmenn har gitt henne problemer på bussen.

- Det har kommet folk bort til meg og sagt at sånne som meg ikke burde kjøre bussen. Men da har jeg bare vært høflig tilbake, sier Aisha.

Aisha bor i dag alene med sine tre barn, to gutter som er 6 og 13 år, og ei jente som er 12.

- Min datter skal få lov til å gjøre hva hun vil. Hun kan bli rørlegger, pilot eller sykepleier, hun bestemmer. Jeg tenker ikke sånn som foreldrene mine, sier Aisha.

- Kom dere ut i arbeid

I dag jobber under 20 prosent av de norsk-somaliske kvinnene i Norge. Aisha mener kvinnene selv må ta grep om sin egen framtid.

- Mange somaliske kvinner som kommer til Norge, kommer med barn. De blir ofte hjemme med barna, mens faren er ute og jobber. Dermed blir ikke kvinnene så integrert. Så får de flere barn, og faren gidder ikke lenger ta ansvaret. Så står hun der igjen uten erfaring, kan ikke norsk og vet ikke hvordan hun skal skaffe seg jobb, sier Aisha. Hun mener somaliske kvinner må søke seg ut i arbeid slik at de ikke blir avhengig av ektemannen.

- Dere må komme dere ut. Det er ingen framtid i å bli sittende hjemme, er Aishas oppfordring til de norsk-somaliske mødrene.

Hun forteller at tre, fire somaliske kvinner nå har tatt busslappen.

- Jeg er stolt over at jeg var den første. Nå tror jeg det kommer til å bli langt flere, sier Aisha, som for tiden også tar løyvekurs for taxi.

- Jeg ønsker å vise somaliske kvinner at alt er mulig, sier Aisha.