Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Både påtalemyndigheten og Øygard anker dommen

- Men ser at en ny rettssak skaper belastninger for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR/OSLO (Dagbladet) Både påtalemyndigheten og Rune Øygard anker overgrepsdommen fra Eidsivating lagmannsrett.

- Vi mener at straffen er for lav, sier statsadvokat Torbjørn Klundseter til Dagbladet like etter pressekonferansen hvor han kunngjorde påtalemyndighetens anke.

Omfanget av overgrepene og graden av utnyttelse, er en av hovedgrunnene til at påtalemyndigheten anker, og Klundseter viser til flere punkter i dommen som han mener lagmannsretten burde tatt større hensyn til.

- Han «har visket vekk generasjonsskille», det «dobbeltspillet Øygard bedrev» og «han har også brukt sine ressurser til å styrke sin posisjon», er noe av det statsadvokaten trekker fram fra dommen som eksempler på for høy grad av utnyttelse og omfang.

Ønsker dommen opphevet Den tidligere Vågå-ordføreren anker på sin side over saksbehandlingen og påstår dommen opphevet, opplyser hans forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Øygard selv skriver i en SMS til Dagbladet at han ikke vil kommentere saken i dag, fordi han ønsker at alle uttalelser kommer fra hans forsvarer.

I en pressemelding skriver hans forsvarere imidlertid at Øygard har gjort sine vurderinger basert på at påtalemyndighetene ikke vil la saken ligge, og har besluttet at han vil erklære en selvstendig anke over saksbehandlingen i Eidsivating lagmannsrett.

- Han ønsker foreløpig ikke å angripe straffutmåling eller de borgerlige rettskrav, heter det i pressemeldinga.

I anken fra Øygard og forsvaren pekes det spesielt på to feil de mener er gjort:

ANKER:  Rune Øygard anker overgrepsdommen fra Eidsivating lagmannsrett. Her sammen med kona  Reidun.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ANKER: Rune Øygard anker overgrepsdommen fra Eidsivating lagmannsrett. Her sammen med kona Reidun. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

• Øygard og forsvareren fikk ikke tilgang på jentas journaler hos Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP)

• Psykiater Lars Weisæth fikk ikke forklare seg før skyldspørsmålet var avgjort. Jentas behandlere fikk derimot forklare seg før lagrettens kjennelse forelå.

Belastning - Rune Øygard ser at en ny rettssak skaper belastninger for alle, både aktørene, familie og lokalsamfunn. Han beklager sterkt den måten saken har blitt knyttet til den kommunen han bor i, og at kulturen, tradisjonene og dialekten har blitt latterliggjort både i sosiale medier og forøvrig, står det videre.

- Saken handler først og fremst om to personer og har ingen forankring i lokale forhold eller de aktuelle kommunene. Øygard har ikke ønske om at en ny sak skal skape ytterligere belastning, avslutter pressemeldinga.

Torbjørn Klundseter har følgende kommentar til Øygards anke:

- Det er en rettighet han har. Mer enn det vil jeg ikke uttale meg om, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling