Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Både røyk og snus blir dyrere

Staten mottar 250 millioner ekstra avgiftskroner.

>DYRERE: Det kommer til å koste mer å røyke sigaretter i 2010, etter at regjeringen går inn for å øke avgiftene. FOTO: SCANPIX
>DYRERE: Det kommer til å koste mer å røyke sigaretter i 2010, etter at regjeringen går inn for å øke avgiftene. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Både sigaretter og snus blir dyrere i 2010, som følge av statsbudsjettet som ble presentert i dag. Regjeringen går inn for øke avgiftene på tobakk.

- For å skaffe staten inntekter og begrense de helsemessige problemene som tobakken forårsaker, foreslås det å øke avgiftene på alle tobakkvarer med 5 pst. reelt i 2010, står det i budsjettet.

Det er anslått i budsjettet at økningene gir staten omtrent 250 ekstra millioner. Totalt er det antatt at tobakksavgiften vil gi staten 8,2 milliarder kroner i 2010.

Snus
For snusere økes avgiften med 5 kr pr 100 gram, noe som vil utgjøre 2,50 kroner ekstra i avgifter for en boks løssnus på 50 gram.

En boks porsjonssnus vil få halvparten av dette i avgiftsøkning.

For sigarettrøykere økes avgiften med 14 øre pr sigarett. For en 20-pakning betyr det 2,8 kroner i avgifter. For rullingsrøykere blir økningen 14 kroner pr 100 gram tobakk. En femtigrams tobakkspakke blir dermed sju kroner dyrere bare i avgifter neste år.

Ikke alkohol
Avgift på tobakksvarer er delt inn i seks avgiftsgrupper: sigaretter, sigarer, røyketobakk, snus, skrå og sigarettpapir/hylser. Det vil også komme tilsvarende avgiftsøkninger - altså 5 prosentpoeng utover generell prisstigning - på sigarer, skrå og sigarettpapir/hylser.

I tillegg til den registrerte omsetningen foregår det uregistrert omsetning i form av grensehandel, avgiftsfritt salg (tax free) og smugling. Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) indikerer at det uregistrerte forbruket av sigaretter og røyketobakk er om lag 40 prosent av totalforbruket.

Alkoholavgiftene ble forøvrig ikke økt utover normal prisstigning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media