Både Russland og Georgia sender flere soldater

Kampene fortsatte gjennom natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De harde kampene mellom russiske og georgiske styrker i Sør-Ossetia fortsatte langt utover natten natt til lørdag, melder nyhetsbyrået AP. Men også andre mål i Georgia har blitt angrepet.

I morges gjentok Russlands utenriksminister anslag om at minst 1500 mennesker skal være drept i trefningene.

Det russiske militæret sier flere russiske militæravdelinger har kommet fram til Sør-Ossetia natt til lørdag, melder russiske medier ifølge NTB.

Ytterligere såkalte spesialenheter skal nå området i løpet av lørdag formiddag for å bistå de russiske fredsbevarende styrkene, sier Igor Konasjenkov, nestkommanderende for de russiske bakkestyrkene.

I Tskhinvali, hovedstaden i utbryterrepublikken, har georgiske styrker natt til lørdag startet en serie angrep. Russiske styrker sier de har gått til motangrep, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Den georgiske siden skyter nå mot boligområder i Tskhinvali, sa talskvinne for Sør-Ossetias regjering Irina Gagloyeva i en kommentar sendt på TV i natt.

- Vi svarte på det siste angrepet mot Tskhinvali med et motangrep, sier  Igor Konashenkov på russisk TV.

Henter hjem Irak-soldater

I BRANN: En georgisk tank er ødelagt i kampene i Tskhinvali i Sør-Ossetia. Lørdag har flere russiske soldater kommet til området, og enda flere er på vei. Foto: CHANNEL ONE/AFP/SCANPIX
I BRANN: En georgisk tank er ødelagt i kampene i Tskhinvali i Sør-Ossetia. Lørdag har flere russiske soldater kommet til området, og enda flere er på vei. Foto: CHANNEL ONE/AFP/SCANPIX Vis mer

Georgia bestemte seg lørdag for å hente hjem alle sine soldater i Irak. Soldatene skal settes inn i kampene i Sør-Ossetia samtidig som Russland trapper opp bombingen av georgiske byer, melder NTB.

I utgangspunktet skulle halvparten av de 2.000 georgiske soldatene hentes hjem for å delta i kampene i Sør-Ossetia, men lørdag bestemte myndighetene i Tbilisi seg for å hente hjem hele kontingenten.

- Hele brigaden reiser hjem fra Irak. Vi venter på USA, som skal transportere dem, opplyser øverstkommanderende for styrkene, oberst Bondo Maisuradze ifølge Reuters.

Obersten forteller at soldatene har fulgt det som skjer i Kaukasus-regionen på TV.

- De ser alle sammen på TV. Nå vil de hjem så fort som mulig for å forsvare landet vårt, la Maisuradze til.

- Bombet havneby

Georgias innenriksdepartement rapporterte tidlig lørdag morgen at det har vært flyangrep mot tre georgiske militærbaser, samt anlegg som er sentrale for transport av olje til Vesten. Talsmann for innenriksdepartementet Shota Utiashvili sier at militærbasen Vaziani i utkanten av den georgiske hovedstaden Tbilisi har blitt bombet. Ytterligere to militærbaser skal også ha blitt truffet.

Også i området rundt der den sentrale oljeledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan går, og i havnebyen Poti ved Svartehavet, et knutepunkt for oljetransport, er det blitt bombet.

Både Russland og Georgia sender flere soldater

- I løpet av de siste to timene har russisk fly utført angrep på økonomisk og sivil infrastruktur. Det har vært et angrep på havna i Poti og på et jernbaneknutepunkt og en flyplass i Senaki, sa Aleksandr Lomaja i sikkerhetsrådet fredag kveld, ifølge NTB.

Utiashvili opplyser at det trolig er gjort store skader i bombeangrepene, og at mange menneskeliv er gått tapt. Detaljer vil imidlertid ikke bli klare før lørdag morgen.

- Ikke unntakstilstand

Det er fremdeles motstridende forklaringer fra de to siden om hvem som har kontrollen over Tskhinvali og resten av Sør-Ossetia. Georgias president Mikhail Saakashvili holder fast på at georgiske styrker kontrollerer hele Sør-Ossetias territorium, bortsett fra en liten nordlig region. Russiske nyhetsbyråer siterer militærtopper på at det også er kraftige kamper på vei ut av hovedstaden.

I natt kom det meldinger om at Saakashvili forberedte seg på å erklære unntakstilstand i Georgia, men georgiske regjeringskilder avviste lørdag morgen rapportene.

Russland inntok Tskhinvali fredag kveld, og bombarderte byen.

- Jeg så kropper ligge overalt. I gatene, rundt ødelagte bygninger, i biler. Det er umulig å telle dem nå. Nesten ikke en eneste bygning er uskadd, sier et øyenvitne i Sør-Ossetia.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax anslår utbryterregionens leder Eduard Kokojtij at på tallet omkomne er rundt 1400.

Sikkerhetsrådet utsetter avgjørelse

Fredag kveld gikk USAs utenriksminister Condoleezza Rice ut og ba Russland trekke seg ut av Georgia.

FNs sikkerhetsråd utsatte imidlertid forsøket på å bli enige om et krav om øyeblikkelig våpenhvile i den georgiske utbryterregionen Sør-Ossetia.

-
Noen av medlemmene trenger mer tid. Forhandlingene vil gjenopptas i morgen, sa lederen i Sikkerhetsrådet, belgiske Jan Grauls, ifølge NTB.

Beskyldningene haglet mellom Russlands og Georgias utsendinger til FN under fredagens møte. Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin anklaget Georgia for med vilje å angripe russiske fredsbevarende soldater i Sør-Ossetia.

- Situasjonen er så katastrofal at Den internasjonale Røde Kors-komiteen har bedt om en humanitær korridor, sa Tsjurkin på møtet i Sikkerhetsrådet og anklaget georgierne for å drive etnisk rensing i utbryterregionen.

Georgias ambassadør Irakli Alasanja avviste anklagene fra Russland og sa at Tbilisi kun forsvarer seg selv mot russisk aggresjon. Han anklaget videre russiske styrker for å angripe sivile mål og infrastruktur i Georgia.

Les nettmøtet med FFI-forsker Tor Bukkvoll om konflikten

FLYKTER: Ossetiske styrker eskorterer sivile ut av Tskhinvali.
ØDELAGT: Tskhinvali rapporteres å være helt ødelagt etter to netter med kamphandlinger.
HARDE ANGREP: Georgiske styrker startet angrepet på Tskhinvali natt til fredag. I natt har russiske styrker gått til motangrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer