HOTELL: Petter Stordalen og Trygve Hegnar har begge vært store eiere i Rica en kort periode. Foto: HegnarTV
HOTELL: Petter Stordalen og Trygve Hegnar har begge vært store eiere i Rica en kort periode. Foto: HegnarTVVis mer

Både Stordalen og Hegnar forsøkte å kjøpe Rica Hotels

Flere har forsøkt å kjøpe Rica, men det var svenske Scandic som til slutt fikk lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Mange har banket på døren til Jan Eilef Rivelsrud (74), men ingen har fått kjøpe Rica Hotels før nå, skriver Finansavisen i dag. Tirsdag solgte han livsverket Rica til Scandic.

Petter Stordalen anslo i HegnarTV tirsdag at Scandic blar opp 1,8 milliarder kroner for en hotellpark som blant annet inkluderer Holmenkollen Park Hotel og Grand Hotel.

Vorspiel på Bajazzo Stordalen, som kjenner konkurrenten ut og inn, fortalte også at Rivelsrud startet karrieren som pikkolo på Holmenkollen Park Hotel og at Rica ble startet med partyrestauranten Bajazzo nederst i Bygdøy allé.

Bajazzo startet han sammen med svogeren, nå avdøde prins Carl Bernadotte. Konseptet slo godt an, og ble rullet ut ti andre steder i Norge, skriver Finanavisen.

- Bajazzo var en morsom tid, og uten disse ville ikke Rica kommet dit vi er i dag. Det var ikke lett å skaffe finansiering til hoteller på den tiden, sier Rivelsrud til avisen.

De to første Rivelsrud-hotellene var Rica Carlton i Oslo og Rica Hotel Hammerfest, som begge ble åpnet i 1976.

Stordalen-raid I starten eide ikke hotellgründeren alle aksjene i Rica, noe som har sørget for flere beilere. I 1993 ville Kåre Vidjeland, Tor M. Brandsnes og Torbjørn Rodahl selge sin post på 30,5 prosent, ifølge Aftenposten på grunn av gjerrige utbytter.

Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar la 30 millioner kroner på bordet, men Rivelsrud benyttet sin forkjøpsrett. Året etter tok han hotell- og restaurantkjeden på børs for å vokse videre.

I 2006 kuppet imidlertid Petter Stordalen 40 prosent da blant andre Skagen og Orkla solgte sine aksjer. Stordalen solgte imidlertid raskt aksjene videre igjen til Rivelsrud, med en pen liten gevinst, slik at Rivelsrud ble sittende med 97 prosent av selskapet.

Beholder eiendom Hegnar og Stordalen er imidlertid ikke de eneste som har vist interesse for Rica.

HOTELL: Jan Rivelsrud solgte Rica Hotels til Scandic. Foto Knut Falch / SCANPIX
HOTELL: Jan Rivelsrud solgte Rica Hotels til Scandic. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Scandic har ønsket å kjøpe oss to-tre ganger tidligere, første gang for ti år siden da kjeden var eid av Hilton, sier Rivelsrud til avisen.

I selskapet som selges, inngår 48 egne hoteller og 24 franchisehoteller. I tillegg åpner dørene til Rica Ørnen Hotel i Bergen og Rica Havet Hotel i Bodø senere i år.

Barna Vibeke (43), Kristin (40) og Jan Erik (35) eier 27 prosent hver, og de to yngste er involvert i driften. De vil fremover konsentrere seg om eiendomsutvikling i Rica Eiendom, et selskap som i 2012 hadde leieinntekter på 138 millioner kroner.

Flere nyheter Økt takt i norsk økonomi
Bjørn Kjos: - Det henger ikke på greip
Roger Berntsen regner med å knuse børsen

HOTELL: Eiendommen Holmenkollen Park Hotell i Oslo inngår ikke i salget og beholdes av familien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HOTELL: Eiendommen Holmenkollen Park Hotell i Oslo inngår ikke i salget og beholdes av familien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer